Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A pingpong is összeköt
Puskás Csaba és Puskás Árpád Fotó: Pluzsik Tamás

A pingpong is összeköt

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Puskás Árpád a soproni asztalitenisz újjáélesztője és krónikása, a Soproni Asztalitenisz Szövetség tiszteletbeli elnöke, Csaba fia pedig korosztályában a sportág egyik kiemelkedő tehetsége volt.

– Budapesten születtem, a sport iránti szeretetem a kelenföldi grundokon a focival kezdődött – mesélte a Millennium 2000 és a Sopronért Emlékéremmel kitüntetett Puskás Árpád. – A budai Mátyás király Gimnáziumban kiváló tanáraim voltak, érdekességként megemlítem, hogy az a Benedek István volt a tornatanárom, aki később Bill Clintonnak lett a személyi edzője, de mondhatnám Kolozs Ferenc nevét is, aki később a Testnevelési Főiskolán tanított, és a kézilabda-válogatott edzője volt. A Csóka utcai BSZKRT-házban (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság) laktunk. Volt ott egy kultúrterem, ahol lehetett sakkozni, biliárdozni és pingpongozni. Engem legjobban a pingpong érdekelt, előbb a Budapesti Előre igazolt le, majd az Elida SC-ben a háromszoros világbajnok Kóczián Józsefnek voltam a tanítványa. Főiskolás koromban a közgazdasági főiskola NB II-es csapatában játszottam. Immáron hatvan éve annak, hogy egy csodaszép soproni lány, Bodnár Miett elcsavarta a fejem, soproni lettem, és az akkori városi tanács művelődési osztályának gazdasági vezetőjeként megismerkedtem a sportiskola igazgatójával, Horváth Vince tanár úrral. Bár talán a szívéhez a kosárlabda állt a legközelebb, de lelkesen támogatta az asztalitenisz szakosztály megalakulását, ahol 1964-től 1978-ig voltam vezetőedző. Néhány név az első évfolyamból: Conrád Márta, Drescher Andrea, Szendrői Judit, Császár József, Horváth Ferenc, Joó József, Kozák Gábor, Tuskó Gábor, majd a későbbi, sok-sok országos sikert is elérő „nagy csapat”: Horváth Balázs, Kiss Gábor, Szűts Péter és az én Csaba fiam. 

– Valójában én már beleszülettem a pingpongba, hisz amikor apu edzést tartott a papréti tornacsarnokban, rendszerint mentem vele – folytatta Puskás Csaba, akinek eredeti végzettsége ugyan biológia–testnevelés szakos tanár, de évtizedek óta vendéglátós szakemberként dolgozik. – Előbb csak „pötyögtünk”, majd elkezdődtek a komolyabb edzések Dominek Pista bácsival, illetve Domnánics Karcsival. Nagyon jó volt a hangulat, edzés után foci, illetve télen korcsolyázás, majd azzal, hogy egymást favorizáltuk, jöttek a komolyabb eredmények. Az országos ifjúsági bajnokság döntőjében attól a Kriston Zsolttól kaptam ki, aki később Jónyerékkal csapatban világbajnoki ezüstérmes lett. Őrzöm az ütőimet, de már csak nézője vagyok egykori kedvenc sportágamnak. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.