Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A megbecsülés az egyik titok
Vargáné Rákóczy Márta és Varga László 1971. július 24-én fogadott örök hűséget egymásnak. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A megbecsülés az egyik titok

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Katona Gusztival sétáltunk a Várkerületen, amikor szembe jött egy nagyon csinos lány, akinek ő köszönt – kezdte Varga László. – Nem tudnál ennek a lánynak bemutatni, nagyon tetszik nekem, mondtam. Dehogynem, válaszolta.

– Így aztán két héttel később, amikor Lacival ismét összefutottunk a Várkerületen, már „ismerősként” üdvözöltük egymást – folytatta Vargáné Rákóczy Márta. – Leggyakrabban a Borostyán cukrászdában randevúztunk, ahol Laci mindig meghívott engem egy ­Coupe Jacques-re.

Sok-sok szombat estét töltöttek a SZOT Csepel üdülő bárjában, ahol Kökény János ült a zongoránál. Márti természetesen kijárt az Anger réti SFAC-meccsekre is, hisz Laci munkája mellett alapembere volt a csapatnak.

– Közeledtem a harminchoz, meg egyébként is Mártival már eldöntöttük, hogy összekötjük az életünket, úgyhogy három év udvarlás után 1970 karácsonyán megkértem a kezét – folytatta László.

Márti és Laci Barilich Ede anyakönyvvezető előtt fogadott egymásnak örök hűséget 1971. július 24-én, majd a tanácsházáról átsétáltak Márti szüleinek Kolostor utcai lakásába, ahol terített asztal várta őket. A miskolctapolcai nászutat követően folytatódtak a dolgos hétköznapok, Márti az egyetemen dolgozott, Laci pedig nem sokkal az esküvő előtt váltott munkahelyet, az Állami Gazdaságtól a Talajerőgazdálkodási Vállalathoz ment. Egy évig a szülőknél laktak, ide született 1972-ben László fiuk, majd a családi összefogásnak köszönhetően lakást tudtak vásárolni a Cseresznye soron, ahol azóta is élnek. Zsanett lányuk 1975-ben már ide érkezett haza.

– Hamarosan 53 éves házasok leszünk. A megbecsülés, a szeretet, a türelem, a másik tisztelete, az önállóságának a meghagyása, hogy mindketten járhassuk a saját utunkat is, ez mind-mind szükségeltetik ahhoz, hogy több mint fél évszázad után is boldog és szeretetteljes legyen egy házasság – fogalmazott Márta. – Nem hiszem, hogy ez olyan nagy titok, de ha a mai fiataloknak tanácsot adhatunk, akkor ez lenne az.

– Mindketten munkamániásak voltunk, lényegében a munkahelyünkön töltöttük a napot, így hét közben keveset voltunk együtt, így még kisebb veszekedésekre sem jutott időnk. Persze ez nem recept, ezt számunkra az élet hozta így – zárta Varga László. 

Vargáné Rákóczy Márta 1949-ben született Sopronban. Személyügyi szervező szakon szerzett diplomát, közel negyven évig dolgozott a Soproni Egyetemen, ahonnan humánpolitikai vezetőként ment nyugdíjba 2006-ban.

Varga László 1943-ban született Sopronban. Kertész üzemmérnök, a Florasca Környezetgazdálkodási Kft.-től ment nyugdíjba 2005-ben.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.