Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A laboratóriumból a katedrára
Herczegné Szabó Mária a Fáy igazgatójaként ment nyugdíjba. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Herczegné Szabó Mária

A laboratóriumból a katedrára

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Herczegné Szabó Mária a Széchenyi-gimnázium matematika tagozatán, Krasznai Ferenc osztályában érettségizett 1976-ban. Meghatározó tanára volt Szakál Péter, akit pedagógus példaképének tekint, csakúgy, mint Gábor Csabát, aki kosárlabdaedzőként egyengette sportolói pályafutását. Az érettségit követően vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd a soproni kórház központi laboratóriumában kezdte meg szakmai pályafutását. A családi hagyomány folytatójaként a soproni vasöntöde laboratóriumában is kamatoztatta tudását, ahová gyerekei születését követően visszamenni (annak megszűnése miatt) már nem tudott. Az évek során mérnöktanári és mérnök–közgazdász diplomát is szerzett, így 1985-től előbb a József Attila-szakközépiskola, majd a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola tanáraként talált rá igazi hivatására. Mint mondja, hatalmas örömöt okozott számára a középiskolásokkal való törődés, a motiváló–nevelő munka. 2006-tól nyugdíjba vonulásáig a Fáy igazgatója volt.

– Apai felmenőim egy határ menti faluból, Zsiráról származnak, bár abban az időben Salamonfa, Szabó Ferenc nagyapám szülőfaluja még önálló kisközség volt, csak az 1930-as évek elején egyesült Zsirával – kezdte Herczegné Szabó Mária. – Nagyapa fiatal házasként a sopronkőhidai börtönben kapott állást és egyúttal szolgálati lakást is, így az édesapám három testvérével együtt már ott született. A fegyőrök a lakás és a szerény fizetés mellett néhány dolgot természetben is kaptak, így naponta egy másfél kilós barnakenyeret, havonta négy pakli dohányt, minden évben pedig szolgálati ruhát, egy pár cipőt vagy bakancsot. Nagymama 1937-ben özvegyen maradt a négy gyerekkel, a szolgálati lakást is el kellett hagyniuk, ezért Sopronba költöztek.

– A háború utolsó évében a nagymama is meghalt, a négy gyerek közül édesapám volt a legfiatalabb, így az idősebb testvérei álltak mellé, különösen Róza nővére volt az, aki a gondját viselte – folytatta Herczegné Szabó Mária. – Apám visszament a zsirai rokonokhoz, ahol a falu kovácsától kitanulta a mesterséget, amit később soha nem gyakorolt, hisz egész életében a soproni öntödében dolgozott. Ott ismerkedett meg a gazdálkodó csepregi családból származó édesanyámmal is. Neki szintén az öntöde volt az egyetlen munkahelye, ahol bizony, ahogy ezt később én is megtapasztaltam, nem szanatóriumi körülmények között végezték a napi munkát, a szilikózis sokak életét rövidítette meg. Felmenőim nehéz élete sok erkölcsi és gyakorlati tanulsággal szolgált. Kötelességemnek éreztem, hogy mindezt saját tapasztalataimmal karöltve átadjam a tanítványaimnak és a gyermekeimnek is.

Családi háttér: 1958-ban született Sopronban. Szülei a soproni vasöntöde gyári munkásai voltak. Férje, Herczeg László vegyészmérnök, mérnökközgazdász, a Soproni Egyetem gazdasági főigazgatójaként ment nyugdíjba. Három fiuk közül László műszaki menedzser, Bálint informatikus–közgazdász, István szintén közgazdász, diplomáját az angliai leedsi egyetemen szerezte.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.