Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi kupagyőzelem
Az ünneplő Matáv FC csapata a Magyar Kupával 2005. május 11-én.

A Matáv–Ferencváros összecsapáson 5500 néző szurkolt a csapatoknak

Történelmi kupagyőzelem

| Papp Győző | Sport

Sopron labdarúgásának napjainkig tartó legnagyobb sikerét érte el a Matáv FC csapata, amikor szinte napra pontosan 18 évvel ezelőtt, 2005. május 11-én 5–1-re kiütötte a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében.

Azon a szerdán piros-fehérben tündökölt a Sopron–Fehérvár-útvonal, hiszen a leghűségesebb városból gépkocsik tucatjaiban és autóbuszokon sok-sok szurkoló igyekezett a Videoton stadionjába, az MLSZ ugyanis 2005-ben itt rendezte meg a finálét. A Matáv az Ajka, a Debrecen, a Kazincbarcika és a Honvéd testén át jutott el az utolsó mérkőzésig.

A két szurkolóhadnak köszönhetően 5500 néző előtt, remek hangulatban kezdődött a mindent eldöntő kilencven perc. Már a találkozó elején görögtüzek gyúltak a lelátókon, pedig a játék java még hátravolt.


A 13. perc szerencsét hozott a Matávnak: Pintér szöktette a bal oldalon Szabót, aki a tizenegyespont vonalából középre emelt, az érkező Tóth pedig megelőzte Gyepest, és kilenc méterről a bal alsó sarokba fejelte a labdát. Ezzel megszerezte a roppant fontos vezetést a soproni együttes. Huszonöt perccel később Sira ugratta ki a jó ütemben kilépő Bárányost, aki Husztit megelőzve sprintelt a kapu felé, és 15 méterről jobbal a kimozduló Szűcs felett a kapu közepébe emelte a labdát. A vélhetően lest reklamáló Rósát előbb sárga lappal jutalmazta, majd kiállította Trivkovic játékvezető. Az első félidő végén Tóth elől a hátulról érkező Lipcsei elrúgta a labdát, majd ezt követően eltalálta a csatár lábát is. A horvát bíró büntetőt ítélt, amiből Balaskó jobbal a kapu jobb oldalába lőtt. A gól után a magából kikelve reklamáló Szűcsöt kiállította a játékvezető, a szünetre így háromgólos soproni vezetéssel vonultak a csapatok. Ekkor már a lelátóra száműzték a Fradi vezetőedzőjét, László Csabát is, aki állítólag a meccsen arra biztatta a csapatát, hogy törjék el a soproni játékosok lábát.

Izgalmasan alakult a folytatás, mert közvetlenül a fordulást követően Lipcsei szabadrúgásából a Matáv kapujában landolt a labda. Az 57. percben gyorsan jött a viszontválasz: Balaskó 19 méterről jobbal a bal felső sarokba lőtt. Ezzel 4–1 volt az eredmény, és ezt a ferencvárosi játékosok végképp nehezen bírták idegekkel, egy durva szabálytalanság miatt Kapicot is kiállították. Horváth berúgta a Matáv ötödik gólját is, ami azt jelentette, zsebben volt az MLSZ által a kupa győztesének felajánlott 3 millió forint. Pintér hajrábeli kiállítása már nem befolyásolta sem a végeredményt, sem a soproni ünnepet.

A Matáv FC Sopron döntőben szerepelt kupagyőztes csapata: Balogh János – Fehér Zoltán, Horváth András, Szekeres Tamás, Szabó Ottó – Pintér Zoltán, Bojan Lazics – Bárányos Zsolt (Földvári Csaba, 82.), Balaskó Iván (Somorjai Tamás, 72.), Sira István (Csordás Csaba, 72.) – Tóth Mihály. Vezetőedző: Pintér Attila.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.