Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sporttörténet Sopronban
A két válogatott a himnuszokat hallgatja a Káposztás utcai pályán.

Európa-bajnoki selejtezőt játszottak szimbolikus helyszínen

Sporttörténet Sopronban

| Papp Győző | Sport

Ezren látogattak ki Sopronban a Káposztás utcai pályára nem sokkal a rendszerváltás után, 1990. október 14-én, amikor a magyar női labdarúgó-válogatott történetének egyik legkülönlegesebb találkozóját rendezték a városban.

1. – Szinte biztos vagyok abban, hogy 1990 októberében a magyar–német női mérkőzés soproni helyszínválasztása szimbolikus jelentőségű volt, emlékeztetett a német egyesülési folyamatban is fontos szerepet játszó, 1989. augusztusi páneurópai piknikre – írta erről Dénes András, a magyar női futball szakavatott krónikása, aki nemrégiben hunyt el.

Hasonló jelentőséggel bírt ez a kilencven perc a németek számára is, akiknél többnyire a volt nyugatnémet futballisták szerepeltek, hiszen az 1990. október 3-án deklarált, újjáegyesített Németország első közös női csapata játszott Sopronban az Európa-bajnoki selejtezőn. A meccs toronymagas esélyese a vendégegyüttes volt.

– A Németország elleni hazai Eb-selejtezőn válogatottunk nem tudta megismételni azt a jó, sőt bravúros teljesítményt, amellyel egy évvel korábban a straubingi döntetlent kiharcolta. Talán oka ennek az is, hogy a továbbjutás – de nem a presztízs! – szempontjából tét nélküli találkozón, nagyon hamar előnyhöz jutott a regnáló Európa-bajnok. Britta Unsleber már a harmadik perc végén 11-esből gólt lőtt. A hátrányba került magyar csapat kissé hitehagyottá vált, de az Eipel által favorizált, a támadók lesre állítására épülő védekezés működött – a csatárok viszont rossz napot fogtak ki.

Ez a kilencven perc még további érdekességekkel is szolgált, de erről majd a következő részben. (Folytatjuk)

Jegyzőkönyv: Magyarország–Németország: 0–4 (0–3), Európa-bajnoki selejtező, Sopron, városi stadion, 1000 néző. Vezette: Magni (olasz).

Magyarország: Kiss M. – Tóth J., Kissné, Nagyabonyi, Főfai – Papp A., Fülöp, Bárfy – Bajkó (Vrábel, 41.), Nagy T., Szarka (Oroszki). Szövetségi edző: Eipel Ferenc.
Németország: Isbert – Unsleber (Damm, 41.), Uebelhör, Nardenbach, Raith – Fitschen, Neid, Wiegmann, Voss, Mohr (Hengst, 66.), Lohn. Szövetségi edző: Gero Bisanz.
Gólszerző: Unsleber (5. – 11-esből), Voss (28.), Lohn (33.), Wiegmann (46.).

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.