Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron jó hírét vitték
Babos Tímea

Sopron jó hírét vitték

| Munkatársunktól | Sport

Sopronban a hűség napján adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. 2017-ben a Civitas Fidelissima-díjat Babos Tímeának, illetve a Sopron Basket női kosárlabdacsapatnak ítélte oda a közgyűlés.

A díjat tavaly decemberben adták át, az átadón Babos Tímea nem tudott megjelenni. A hűség napi ünnepség után újabb sikereket ért el a sportoló: párosban megnyerte az Australian Opent, a női kosarasok pedig bejutottak az Euroliga legjobb nyolc csapata közé.


Babos Tímea: új példakép
A soproni születésű és azóta is a városban élő Babos Tímea tavaly októberben a cseh Andrea Hlavacskovával párban Szingapúrban, a WTA Finals teniszversenyen párosban világbajnok lett, így ő a magyar teniszsport első női világbajnoka. Tímea édesapja irányításával kezdett el teniszezni Sopronban. Háromszoros junior Grand Slam tornagyőztes, ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres olimpikon. 2011-ben kezdte el profi pályafutását, azóta egyéniben négy, párosban 17 WTA-tornát nyert. Az egyéni világranglistán a legjobb eredménye a 25., párosban a 5. hely. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szavai szerint: Tímea személyében egy új példakép született, ő a magyar teniszsport királynője.


Sopronra figyelt a kosárlabdavilág

A Sopron Basket női kosárlabdacsapat jogelődjének, az 1921-ben megalakult Soproni VSE-nek a keretein belül a II. világháború után indult hódító útjára a kosárlabda. Az élvonalba 1989-ben jutottak fel a hölgyek. 1993-ban történelmi sikert ért el az immáron SVSE–GYSEV néven futó csapat. A diadalittas tömeg előtt megszületett Sopron város első csapatbajnoki aranyérme. A bajnokok újonnan alapított Sopronért címet és kosárlabda aranymedált vehettek át a város vezetőitől. 1998-ban a nemzetközi porondon is a csúcsra ért a klub. 15 év után nyert magyar csapatként európai Ronchetti-kupát a GYSEV–Ringa.

Abdai Géza, a Sopron Basket társadalmi elnöke

2007-ben pedig az első Magyar Kupa elsőséget is kiharcolta magának. 2009-ben újra Sopron nevétől visszhangzott a nemzetközi kosárlabdavilág. Az Euroliga legfiatalabb csapata óriási bravúrt végrehajtva bejutott a legjobb négy közé. 2013-ban a soproni csapatsportok tekintetében történelmet írva, veretlenül lett bajnok a klub. A 11 bajnoki cím, a 7 Magyar Kupa-győzelem és a több mint százezer dobott pont is hozzájárult ahhoz, hogy a Sopron Basket csapata immáron elmondhatja, hogy a Civitas Fidelissima-díjat is birtokolja. A díjat Abdai Géza társadalmi elnök vette át.

Kapcsolódó cikkek

Harc az 5–8. helyért

Harc az 5–8. helyért

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Érvényesült a papírforma: a Sopron KC pályahátrányból nem tudta megszorítani az Alba Fehérvár együttesét, a Fejér vármegyei csapat 3–0-s összesítéssel...