Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Olimpiai felkészülés Sopronban
Az 1972-ben az olimpián szerepelt magyar csapat, amely a döntőben a lengyelektől kapott ki. A hátsó sor bal szélén dr. Lakat Károly, jobbról a második Tóth Kálmán.

A müncheni ötkarikás játékokon végül ezüstérmes lett a válogatott

Olimpiai felkészülés Sopronban

| Papp Győző | Sport

Az 1972-es müncheni játékokra egy évvel korábban megkezdte a felkészülést a magyar labdarúgó olimpiai keret. A munkával a Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) is aranyérmes szakvezetőt, dr. Lakat Károlyt bízták meg.

A felkészülés jegyében 1971 őszén nyugat-dunántúli „túrán” vett részt az alakulóban lévő együttes, október elején az egyik állomás Sopron volt. A hétvégi mérkőzés előtt pénteken a kora délutáni órákban érkezett meg a városba a csapat.

Dr. Lakat Károly a vasárnapi találkozóval kapcsolatban a következőket mondta: „Csütörtökön Pápán szerepeltünk, a fiúk rendkívül kényelmesen kezdtek, s a város válogatottja alaposan meglepte a mieinket. A 14. percben már 3:0-ra vezettek vendéglátóink, s ezt az előnyt a mérkőzés végéig a nagyon jól játszó hazaiak ellen csak nehezen sikerült kiegyenlítenünk. A csapat egyes tagjain a fáradtság jelei mutatkoztak, amit vasárnapra igyekszünk eltüntetni, mivel Burgenland válogatottja a csütörtökinél bizonyára nagyobb erőkifejtésre késztet bennünket.”.

A mérkőzés krónikája: a 16. percben Molnár ívelt a kifutó kapus fölött a hálóba (1–0). A 22. percben Somogyi beadását Tóth értékesítette (2–0). A 44. percben Takács jobbról ívelt középre, labdáját Sikora 15 méteres kapáslövéssel bombázta a kapuba (3–0). A 66. percben a csereként beállt Thomas jó lövéssel szépített (3–1). A 78. percben a kiugró Takács szerzett gólt (4–1). Az első játékrészben lendületesen, jól játszott a magyar csapat. Szünet után kiegyenlítetté vált a játék.

Az olimpia közeledtével a magyar sportvezetés úgy döntött, az A válogatott utazik a bajor fővárosba, dr. Lakat pedig Illovszky Rudolf szövetségi kapitány segítőjeként vehetett részt a tornán. A mieink a lengyelektől 2–1-re kikaptak az olimpiai döntőben, így az ezüstérmet szerezték meg. A Sopronban szerepeltek közül csak Tóth Kálmán volt tagja a csapatnak.

Magyar olimpiai válogatott – Burgenland:
4–1 (3–0), 1971. október 10., Sopron, 1000 néző.
V.: Marton

Magyar olimpiai válogatott: Varga (VM Egyetértés) – Vellai (Csepel), Maurer (Újpesti Dózsa), Salamon (DVTK), Hunyadi (Csepel) – Básti (SBTC), Somogyi (Rába ETO) – Molnár (Vasas), Nagy II (Videoton), Takács (Tatabánya), Tóth (Tatabánya). Csere: Molnár h. Sikora (DVTK) 25., Varga h. Bicskei (Bp. Honvéd) a szünetben. Szövetségi edző: dr. Lakat Károly.
Gsz.: Molnár, Tóth, Sikora, Takács, Thomas. 

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.