Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Komolyan szervezett tekeélet
– Jelenleg több mint száz sporttárs tekézik rendszeresen Sopronban – mondta lapunknak Zsirai Gyula, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség tekeszakág-vezetője. Fotó: Németh Péter

A Győri úti és a Vitnyédi utcában lévő pályán is versenyeznek a sportolók

Komolyan szervezett tekeélet

| Rázó László | Sport

Két NB II-es csapat, egy együttes a területi bajnokságban, nyolccsapatos városi, illetve városi szabadidősport-bajnokság – ma is nagyon komoly a tekeélet Sopronban. Zsirai Gyulát, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség tekeszakág-vezetőjét kérdeztük a tradíciókról és a jelenről.

– Milyen hagyományai vannak a tekesportnak Sopronban?

– Nagyon komolyak a tradíciók, az egyik kiemelt tömegsport volt a teke városunkban. Az első hivatalos tekepályák a kocsmai kuglijáték mintájára és alapján készültek el. A különbség az volt, hogy a vendéglátóhelyeken 3 bábura dobtak, míg a teke esetében már 9 bábut lehetett eltalálni, emellett szabályozták a pálya méretét is. Sopronban az 1930-as évektől hozták létre az első hivatalos tekepályákat, amelyek aztán gomba-módra szaporodtak, a játék pedig egyre népszerűbb lett.

– Összesen hány tekepálya volt Sopronban?

– Volt olyan időszak, amikor nem kevesebb mint tizennyolc pálya állt a tekézők rendelkezésére. Minden, magára valamit is adó vállalat működtetett saját tekepályát. Az egykori Sotex, a téglagyár vagy a vízmű, és nagyon sok más cég is épített pályát, hiszen remek lehetőségnek tartották a közösségi élet formálására. Heti szinten több százan vettek részt a különböző tekeversenyeken, bajnokságokban.

– A Sörgurítók, a Turris vagy Scarbantia nevek ma is ismerősen csengenek a tekesport kedvelőinek. Milyen szinten játszanak most ezek a csapatok?

– Nagyon komoly siker volt a Soproni Sörgurítók részéről, hogy évekig játszottak tagjai a legmagasabban jegyzett bajnokságban, a szuperligában. Jelenleg a Scarbantia együttesével közösen szerepel az NB II-ben, míg a Turris SE a területi alapon szervezett küzdelemben vesz részt.

– Hol versenyeznek a soproni tekézők?

– A Győri úti tekepálya egy minden igényt kielégítő létesítmény, itt akár a legmagasabb osztályú mérkőzéseket is megrendezhetik. Az imént említett csapatok a Győri úti pályán játsszák a bajnoki meccseiket. Nyolc csapat vesz részt a városi bajnokságban, ezeknek a mérkőzéseknek a többségét a Vitnyédi utcában található, régi Elektromos pályán rendezzük. Szervezünk úgynevezett városi szabadidősport-bajnokságot is, ezen általában négy csapat vesz részt. Mindent egybevetve jelenleg több mint száz sporttárs tekézik rendszeresen Sopronban.

– Egy ilyen komoly hagyományokkal rendelkező sportágban voltak kiemelkedő soproni eredmények is?

– Természetesen! Említettem már a Sörgurítók szuperligás időszakát. Ugyanakkor Sopron világbajnokot is adott az országnak, hiszen korábban Kovács Gábor városunkból indulva vb-címig jutott. Rudolf Balázsra is rendkívül büszkék lehetünk, hiszen hasonló utat bejárva világbajnoki bronzérmes lett. Az utóbbi 5 évben senior kategóriában két magyar bajnokunk és egy ezüstérmesünk is van, ezek is kiemelkedő soproni tekeeredmények.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.