Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karrier Soprontól Sopronig

Szemző Gyula a SFAC-ban kezdte, és játszott a Hungáriában is

Karrier Soprontól Sopronig

| Papp Győző | Sport

A múlt század elején Szemző Gyula az első soproni labdarúgók egyike volt, aki a városból indulva eljutott a magyar első osztályig. A karrierje végén aztán hazatért a Soproni Lokomotívhoz, és a csapat edzőjeként is hunyt el egy bajnoki mérkőzés után.

A GYSEV-főkalauz édesapa hét gyermeke közül Szemző Gyula 1902. április 24-én látta meg a napvilágot Sopronban. Tehetsége, testi adottságai révén kapusként már fiatalon helyet követelt magának a korszak egyik jeles régióbeli klubja, a SFAC felnőttcsapatában.

Egyik nyilatkozata szerint 1921-ben került a Salgótarjáni Bányászhoz, később többször szerepelt Észak-Magyarország válogatottjában. Az SBTC fekete-fehér színeit 1926 végéig viselte.

A következő év tavaszán már a Hungáriában találkozunk a nevével. A Nemzeti Sport a húsvéti serlegmérkőzések előtt ezt írta 1927. április 13-án: „Az összeállítás szenzációja, hogy Szemző fog a kapuban állani. A Hungária már nagyon régen szerepeltette volna Szemzőt a kapuban, de miután Szemző aktív katona volt, erről le kellett mondania. Most, hogy leszerelt, megszűnt minden akadály.”.

A cseh bajnok Sparta elleni meccsen be is mutatkozott a csapatban, majd szerepelt a Ferencváros és az Újpest ellen, valamint a Profi kombináltban is. Az átigazolásakor azonban nem volt minden rendben, ezért ezt követően nem is védhetett a Hungáriában.

1929 februárjában a Nagykanizsa érintésével a miskolci Attilához szerződött. A profi másodosztályban a bajnokság végén a csapatával a második helyen végzett, és osztályozót játszott. A Vasast ezen legyőzték, és így feljutottak az élvonalba. Az első mérkőzésen, 1929. augusztus 31-én is ő állt a kapuban, amikor az Attila 1:1-re végzett a Nemzeti vendégeként.

A harmincas évei felett lassan kiszorult a kezdőcsapatból, de 1933 őszén játékosként azért kétszer még szerepelt a profi ligában, edző is volt, majd 1934 januárjában azt írták, hogy felbontotta a szerződését a klubbal. Utána a perecesi csapatnál, Alberttelepen és a Miskolci Erdészetnél dolgozott.

Az 1952-es idényre volt klubja, az akkor az NB I-ben szereplő Salgótarján kérte fel edzőnek. Az irányításával a tizedik helyet szerezték meg a bajnokságban.

A svájci világbajnokság évében az NB II-be frissen feljutott Soproni Lokomotív hívta haza, a szülővárosába. 1954. május 30-án a Győri Lokomotív elleni hazai meccs volt Szemző Gyula utolsó mérkőzése a soproni kispadon. Aznap este az otthonában szívinfarktust kapott, és fiatalon, ötvenkét éves korában meghalt. A soproni evangélikus temetőben alussza örök álmát.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.