Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jeca már magyar állampolgár
– Sopronban élek hosszú ideje, jól érzem itt magam a családommal – mondta lapunknak Jelena Brooks (j). Fotó: Soproni Téma-archívum

„A csapat azért dolgozik, hogy sikerüljön nagy célokat is megvalósítani”

Jeca már magyar állampolgár

| Rázó László | Sport

Január óta magyar állampolgárként léphet pályára a Sopron Basket kosárlabdázója, Jelena Brooks. Jeca kisebb megszakításokkal 18 éves kora óta játszik városunkban – és nem véletlenül nagy közönségkedvenc.

– Gratulálunk a magyar állampolgársághoz! Milyen érzésekkel tetted le az esküt?

– Büszke vagyok rá, hogy magyar állampolgár is lehetek, nagyon jó érzéseim vannak, egyfajta elismerésnek tekintem ezt a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy ez egy szép gesztus volt a klub, illetve az ország részéről, nekem pedig visszajelzés arról, hogy valamit jól csináltam Magyarországon.

– Volt sportszakmai oka annak, hogy most magyar állampolgárságot szereztél?

– Nem, esetemben szó sincs ilyesmiről. 18 éves koromban szerepeltem először a Sopron Basketnél, magyarnak számítottam eddig is a kosárlabdában. Rengeteget játszottam a szerb válogatottban, és nincsenek ilyen ambícióim Magyarországon. Viszont Sopronban élek hosszú ideje, jól érzem itt magam a családommal. Kilencedik szezonomat kezdtem tavaly ősszel itt, rengeteg minden köt a városhoz.


– Nemcsak állampolgár vagy, de kiválóan beszélsz is magyarul, miért volt fontos neked, hogy a nyelvet is elsajátítsd?

– Amikor idekerültem fiatalon, csak szerbül tudtam megszólalni. A klub segítségével kerestünk egy nyelvtanárt, aztán egyre több magyar szó és kifejezés ragadt rám. Csapattársaimmal az öltözőben most is legtöbbször magyarul beszélünk, de például a férjemnek az akadémián is tudok segíteni, ha valaki nem beszéli az angolt. Persze akkor is magyarul szólalok meg, ha elmegyek bevásárolni, nagyon hasznos a nyelvtudásom.

– Idén ismét kiemelkedő játékot nyújtasz a csapatban, ez minek köszönhető szerinted?

– Tavaly nehéz szezonom volt. Az idény előtt két nagy, nemzetközi torna volt: 2021-ben Valenciában Eb-győzelmet szereztünk a szerb csapattal, majd következett a tokiói olimpia, ahol végül a negyedik helyen zártunk. Azonban ez a folyamatos terhelés rengeteget kivett belőlem, pihenésre, regenerálódásra szinte idő sem jutott. Talán ezzel is összefüggésben volt egy vádlisérülésem, ami miatt két hónapot kellett kihagynom. Aztán idén nyáron, miután már nem vállaltam a szereplést a szerb válogatottban, bőven volt lehetőségem pihenni. Voltunk a családdal az Egyesült Államokban és Szerbiában is – és végre volt egy párhetes időszak az életemben, amikor nem a kosárlabda volt az első. Majdnem minden nap edzettem, de nem volt ennek olyan kötelező jellege, mintha edzőtáborban lennénk. Mikor visszatértem Sopronba, már hiányzott a kosárlabda, most nagyon élvezem a játékot, szerintem ennek köszönhető, hogy ilyen jó az idei szezonom.

– Mit vársz az idei csapattól, mivel lennél elégedett?

– Két meccsünk van még hátra az Euroligában, nagyon jó lenne mindkét találkozót megnyerni. A nemzetközi porondon nincs rajtunk nyomás, senki nem várja, hogy kötelezően a legjobb nyolc vagy négy közé jussunk. Ettől függetlenül a csapat azon dolgozik, hogy sikerüljön nagy célokat is megvalósítani. A hazai mezőnyben már teljesen más a helyzet, itt alapelvárás a Sopron Baskettől a bajnoki cím és a Magyar Kupa elhódítása. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk.

Változó program: A február 26-i, Szekszárd elleni bajnokit az M4 Sport+ élőben közvetíti, így azt korábban, 14.05-től rendezik meg. A női Euroliga rájátszásának játéknapjai miatt a Killik László női Magyar Kupa döntőjét két nappal előrébb hozták, a négyesdöntőt március 9–10-én tartják a Novomatic-arénában. 

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.