Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Igyekszem többet tanulni”

Schöll Richárd: Nagy a különbség az utánpótlás- és a felnőttbajnokság között

„Igyekszem többet tanulni”

| Rázó László | Sport

Az idei szezonban is kiemelkedően teljesít az SKC U20-as csapatában Schöll Richárd. Az éppen 20 esztendős fiatalember hosszú távon szeretne kosárlabdázó lenni, több lehetőséghez jutni a Sopron KC felnőtt együttesében.

– Mikor kezdtél el kosárlabdázni?

– Harmadikas voltam, amikor először elkezdtem látogatni a Tigrisek edzéseit. Később a Sportiskolához igazoltam, és végigjártam a ranglétrát az utánpótláscsapatoknál. 17 évesen leigazolt az SKC, negyedik szezonomat töltöm a nagycsapatnál.

– U20-as bajnoki bronzérmesnek mondhatod magad, rendre kiemelkedően teljesítesz az utánpótlásmeccseken, ez minek köszönhető?

– Természetesen örülök, ha sok pontot dobok, de a kosárlabda nemcsak erről szól. Nagyon fontos, hogy a lepattanókat is gyűjtse egy játékos, mint ahogy az sem mindegy, mennyi faultot harcolok ki, vagy hány labdát szerzek egy meccsen. Ha nem megy annyira a dobás, akkor is lehet hasznosan játszani, hiszen összetett statisztika alapján készülnek a teljesítménymutatók.

– A soproni kosárlabda előnye, hogy több lehetőségünk is van – nyilatkozta lapunknak Schöll Richárd. Fotók: Németh Péter

– A jó U20-as teljesítmény ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a felnőttcsapatban is több lehetőséget kapsz. Hogy éled meg ezt a helyzetet?

– Érdekes, aminek nyilván van egy fizikai oka is: 202 centi magas vagyok, az utánpótlásban általában én voltam a legmagasabb, így folyamatosan klasszikus centert játszottam. Azonban a felnőtt mezőnyben ezzel a magassággal jobbára erőcsatárok vagy magasbedobók szerepelnek, a centerek 5–10 centivel nagyobbak. Nem vagyok elégedett a helyzetemmel, de rosszul sem érzem magam: a soproni kosárlabda előnye, hogy több lehetőségünk is van. Nekem például az U20-as csapat mellett ott a SMAFC, ahol ugyan egy osztállyal lejjebb, de felnőttek között szerezhetek tapasztalatot. Ugyanakkor kíváncsi lennék, milyen teljesítményre lennék képes, ha rendszeres játéklehetőséget kapnék az SKC-nál.

– Mennyire készít fel az U20-as bajnokság a felnőtt kosárlabdára?

– Elég komoly az U20-as kiírás, van 5–6 kiemelkedő együttes, például a Szombathely, a Körmend, a Budapesti Honvéd vagy a Szolnok, a Kecskemét mind nagyon erős utánpótláscsapatot indít. Sokat lehet fejlődni, de látom, hogy óriási a különbség az U20 és az NB I. A csoport között. Elsősorban fizikális eltérésre gondolok: hiába vagyok jó fizikai felépítésű játékos, az U20-ban tudom kamatoztatni ezt a képességemet, a felnőttek között már kevésbé, nagyon erős fizikumú kosarasok vannak a palánk alatti küzdelemben. Igyekszem minél többet tanulni a felnőtt kosárlabdából, hiszen hosszabb távon is ezzel a sportággal szeretnék foglalkozni.

Magabiztos győzelem: Végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztosan nyert a Sopron KC hétvégén a Budapesti Honvéd ellen (SKC–Budapesti Honvéd: 80–61). – A játékosaim ma negyven percen keresztül küzdöttek, ezért megérdemelten győztek – értékelt Kostas Flevarakis vezetőedző. – Dicséret illeti a csapatot és a szurkolókat is a nagyszerű hangulatért. Fontos győzelem volt ez, csakúgy, mint minden siker, én személy szerint pedig nagyon örültem, hogy hosszú idő után ismét hazai pályán játszhattunk.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.