Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főszerepben a fiatalok
Női kosárlabdában idén a korábbinál nagyobb szerep hárul a soproni fiatalokra. Fotó: Németh Péter

A Darazsak sportakadémia játékosai három csapatban is játszhatnak

Főszerepben a fiatalok

| Rázó László | Sport

A Sopron Basket idén hét olyan játékost is foglalkoztat, akik a Soproni Darazsak Sportakadémiáról kerültek ki. Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató elmondta: minden héten aprólékosan megtervezik, melyik fiatal, milyen edzéseken, melyik csapat meccsén vesz részt.

– Nagyon fontosak a hétfői találkozóink. A profi csapat és az akadémia szakmai stábja összeül és meghatározza a fiatal játékosok heti menetrendjét – kezdte Czukorné Hollós Anna. – Egyesével, egyénekre lebontva beszéljük át, ki, milyen edzésen, illetve mérkőzésen vesz részt. Ami szintén kiemelten fontos ebben a korosztályban: azt is pontosan meghatározzuk, hogy a kosárlabdázók milyen egyéni képzésben részesüljenek az adott héten. Szerdától a fiatalok egy része a nagycsapattal edz, a többiek pedig visszatérnek a sportakadémia U23-as együtteséhez, amely Sportdarázs néven szerepel a B csoportban.

Főszerepben a képzés

Janzsó Alíz, Kókai Patrícia, Sinka-Pálinkás Szofi, Szikszai Franciska, Toman Dóra, Toman Réka és Völgyi Lili – ők azok a kosárlabdázók, akik idén soproni akadémistaként már a felnőttcsapathoz tartoznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan a mérkőzéseken is főszereplővé válnak. Czukorné Hollós Anna elmondása szerint ebben a korosztályban még fontosabb a képzés, mint a versenyeztetés. A játékosoknak három lehetőségük is van, hogy pályára lépjenek: a profi együttes mellett a Sportdarázs–SMAFC, illetve az U18-as csapatnak is heti szinten vannak mérkőzései. Általánosságban most az a jellemző, hogy egy-egy kosaras két mérkőzésen szerepel hetente.

Támogató légkör

– Úgy gondolom, hogy a fiatalok mindent megtesznek, hogy megfeleljenek a legmagasabb osztályban szereplő felnőttcsapat elvárásainak – folytatta a szakmai vezető. – Akik a mérkőzéseken szerepet kaptak, tudtak is élni vele. Ugyanakkor nemcsak a meccsekről kell beszélnünk, hiszen éppolyan lényeges, hogy a heti edzésmunkát is kiválóan végezzék. Ez alapján tudják ugyanis stabilizálni a helyüket a felnőttcsapat keretében. Fontos esetükben a támogató légkör: középiskolásokról beszélünk, lényeges először is az iskolák támogatása, amit úgy érzem, maximálisan megkapnak. Emellett a szakmai stáb és az idősebb, rutinos játékosok gondoskodhatnak arról a pozitív atmoszféráról, amelyben a legnagyobb mértékben tudnak fejlődni a fiataljaink.

Út a profik közé

A sportakadémia vezetője hozzátette: szó sincs arról, hogy elsietnék a profi játékossá válás folyamatát. Két–három éves projektben gondolkozik az akadémia és a profi klub, bőven van tehát idejük a játékosoknak arra, hogy integrálódjanak a professzionális sport világába. Az akadémia és a klub folyamatosan egyeztet és együttműködik. Ez egy természetes kapcsolat, amely húsz éve kiválóan működik. Belelátnak egymás munkájába, az akadémia tudja, hogy idén a profi csapatnak szüksége van játékosokra, a Sopron Basket pedig azon dolgozik, hogy fokozatosan, lépésről lépésre tudja alkalmassá tenni a fiatalokat az első osztályú kosárlabdázásra.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.