Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Focisuli Hidegkutiékkal
Puskás Ferenc nyolc gólt lőtt a soproni csapatnak. Fotó: KKETTK Alapítvány

Amikor Sopronban játszott a magyar labdarúgó-válogatott

Focisuli Hidegkutiékkal

| Papp Győző | Sport

A negyvenes évek végétől nagyjából a rendszerváltásig többször is pályára lépett Sopronban a magyar labdarúgó-válogatott. Elsősorban Ausztriába menet állt meg városunkban, és az edzések mellett meg is mérkőzött valamelyik helyi csapattal.

(2.) „Sopronban nagy érdeklődéssel várják a válogatottak edzőmérkőzését” – írta a Népsport 1950 májusában, alig több mint fél évvel a nemzeti csapat legutóbbi látogatása után. Az utcákon mindenütt hatalmas falragaszok hirdették a válogatott vendégszereplését.

A válogatott csapat szerdán érkezett meg városunkba, és szombaton délelőtt utazott tovább Bécsbe. A Népsport terjedelmes tudósításban számolt be az eseményről. Tizenkét óra után pár perccel érkezett meg a vonat. Bognár Dezső, Sopron város polgármestere beszédében felidézte a tavalyi 4:3-as bécsi győzelmet, amely előtt a válogatott ugyancsak Sopronban töltött néhány napot. A lelkes fogadtatás után a csapat nem a Lövér szállodába ment, a város vezetősége a Sportszállóba vitte őket.

A válogatott és a Szakmaközi SFAC mérkőzését egy kis ünnepség előzte meg abból az alkalomból, hogy 50 éves volt a soproni labdarúgás. A Sotex zenekara indulókat játszott, majd pedig tizenegy lány virágcsokrot adott át a játékosoknak, amiket ők szétszórtak a közönség között.

Válogatott: Henni (Gellér) – Lóránt, Nagymarosi, Lantos – Bozsik (Tóth III), Bányai (Balogh II) – Budai, Babolcsay, Szilágyi I, Puskás, Hidegkuti.

SzSFAC: Magyar–Sárfalvi, Burghardt, Bősze–­Geeb, Soproni IV – Soproni II, Németh, Szondi (Rajna), Budai III, Kanász.

Puskás 8, Szilágyi 7 és Hidegkuti 3 alkalommal talált a hálóba. A 37. percben, amikor Kovács játékvezető lefújta a mérkőzést, már 18:0 volt az eredmény.

Mándi Gyula, a válogatott csapat edzője: – A játékosoknak jó az erőnlétük, de ezt a bécsi mérkőzésig még fokozni lehet. Ennek az egyik módja az lesz, hogy a bőséges kosztot, amit itt kapunk, egy kissé csökkenteni fogjuk. A fenyves erdő, a csönd igen jó hatással van a játékosokra, egyetlenegy dolog van, amit valamennyien szívesen elengednének, azok a szúnyogok.

A válogatott csütörtökön délelőtt a Sotex-gyárat látogatta meg, délután pedig a közeli Rákóczi-pályán tartott edzést. Este a fiúk átmentek a Lövér szállóba asztaliteniszezni. Szilágyi pedig Molnár József helyettes polgármesterrel, Sopron város sakkbajnokával mérkőzött meg, és alulmaradt egy játszmában. Pénteken a Ferenczi-kilátóba ment fel a társaság, este pedig Marosán György könnyűipari miniszter látogatta meg őket.

A soproni napok alatt ezúttal is jól érezték magukat legjobbjaink, de az előadás már nem sikerült olyan jól, mint fél évvel korábban: az osztrákok ugyanis 5:3-ra legyőzték a nemzeti csapatot. (Folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.