Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ezüstérem ezüstvasárnapra
A SMAFC 1969-ben. Hátsó sor balról: Tóth Kálmán intéző, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc edző, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár József, Pirkhoffer János szakosztályvezető. Első sor: Bakk László, Balogh Sándor, Orbay László, Tvordy György, Kisteleki Péter, Káldy József.

Óriási érdeklődés előzte meg a SMAFC – Bajai Bácska Posztó meccset

Ezüstérem ezüstvasárnapra

| Papp Győző | Sport

Sopronban a sportolók karácsonyfája alá 1969-ben a SMAFC-kosarasok tették a legszebb ajándékot azzal, hogy a klub fennállásának legnagyobb sikereként előbb megnyerték a Magyar Népköztársasági Kupát, majd az NB I-ben a második helyen végeztek.

Az előző évek jó eredményei is kellettek, hogy az egyetemi csapat a hatodik évtized végén maradandót tudjon alkotni a magyar kosárlabdában, illetve Sopron sportjában.

Egy héttel karácsony előtt rendezték a bajnokság utolsó fordulóját. Óriási érdeklődés előzte meg a SMAFC – Bajai Bácska Posztó mérkőzést, amely a második helyezett kilétéről is döntött. Vasárnap délelőtt, negyedórával a meccs kezdése előtt a rendezőség kénytelen volt lezárni az egyetemi csarnok bejáratait. Akkor már ezren szorongtak a lelátón, valamint a játéktér mellett kialakított helyeken. Pontban 11 órakor a szurkolók fergeteges üdvrivalgásától kísérve megjelent a pályán a hazai csapat, majd Szittya és Mikuska, a két pécsi játékvezető. Az ellenfél, a nagy rivális Bajai Bácska Posztó azonban nem volt sehol. A rendezők érdeklődésére a GYSEV-pályaudvarról megerősítették, hogy a budapesti gyors rendben beérkezett. Csak a vasúti szerelvény futott be, a Baja nem, így a kötelező félórányi várakozás letelte után dr. Gál János, az Erdészeti és Faipari Egyetem rektora az NB I. ezüstérmeseként köszönthette a soproni csapatot. Külön köszönetet mondott Krasznai Ferenc edzőnek a kitűnő munkáért. Percekig zúgott a taps, majd a drukkerek kívánságára a SMAFC „házi mérkőzést” rendezett, amelyen a mérnökök a hallgatókkal csaptak össze.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Versenybizottsága december végén tárgyalta az ügyet, és a találkozót 2:0 arányban a soproniak javára igazolta. Ezzel az 51 ponttal bajnok Bp. Honvéd mögött a SMAFC 46 ponttal ezüstérmes lett, a harmadik helyen a MAFC végzett.

Sopronban nagy népszerűségnek örvendett a férfi kosárlabdacsapat, a korszak ismert vendéglátóhelyein, úgy, mint a Deák vendéglőben, a Neherben, az egyetemi KISZ-házban vagy a Bruckner borozóban többször is megünnepelték a játékosokat.

A SMAFC-ból Orbay László a magyar válogatott legjobbjának bizonyult az 1969-ben Olaszországban rendezett Európa-bajnokságon, az MTI sportrovata által elkészített év sportolóinak listáján – amelyet a szakszövetségek javaslatai alapján állított össze – pedig férfi kosárlabdában Tvordy György végzett az élen. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.