Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barátságban a természettel
Nagyjából hat–hét évente minden kijelölt turistaút megszépül, megújul – tudtuk meg Szeverényi Bélától, a természetjáró szakbizottság elnökétől. Fotó: Németh Péter

Minden évszaknak megvannak a maga különlegességei, apró szépségei

Barátságban a természettel

| Rázó László | Sport

Mintegy 350 kilométer jelzett és rendszeresen karbantartott túraútvonal, hetente rendezvények – Sopron ma is a természetjárás egyik fellegvára Magyarországon. Szeverényi Bélával, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség Természetjáró Szakbizottságának elnökével beszélgettünk.

– Elnök úr, mióta túrázik?

– Ez a történet nem ma kezdődött… Még gyerek voltam, amikor 1961-ben részt vettem az első szervezett túrámon a Soproni-hegységben. Maradandó élmény volt, egy életre komoly barátságot kötöttem a természettel. Hosszú évtizedek óta túrázom, de minden alkalommal találok valami újdonságot, különleges szépséget, ha a természetet járom. Minden évszaknak megvannak a maga különlegességei, apró szépségei. Mindenkinek csak javasolni tudom a természetjárást, Sopronban igazán sok lehetőség van erre.

– A szabadidősport-szövetség égisze alatt hány szakosztály működik?

– Jelenleg öt egyesület természetjáróival dolgozunk együtt: a két legnagyobb az SVSE és a Dunántúli Postás SE természetjáró szakosztálya. Mellettük ott van még a Lővér, illetve a Scarbantia Természetjáró Egyesület, valamint a Soproni Vándorok Túraegylet. Nagyon aktív sportszervezőkről van szó, így szinte minden hétvégén megrendeznek egy-egy természetjáró túrát Sopron térségében. Átlagosan 100 ember vesz részt a túrákon, ez pedig azt jelenti, hogy évente több ezer embert tudunk megmozgatni.

– Milyen hagyományai vannak a szervezett túrázásnak Sopronban?

– Nagyon komoly! A Dunántúli Turista Egyesületet 1903-ban alapították. Ez volt az első „fecske”, amelyet aztán folyamatosan követtek a különböző, túrázásra szakosodott egyesületek vagy nagyobb sportszervezetek természetjáró szakosztályai. Muck Endre munkássága alapjaiban határozta meg a Soproni-hegység túrázóéletét, hiszen létrehozta azokat a turistaútvonalakat, amelyeket nagy részben a mai napig használunk. Nem kevesebb mint 350 kilométer jó minőségű, jelzett turistaútvonal áll rendelkezésre a városunk melletti erdőkben.

– Ki tartja karban ezeket a kijelölt útvonalakat?

– Mi, a túrázók! Az SVVSZ égisze alatt működő természetjáró egyesületek vagy szakosztályok tagjainak bevonásával szervezzük az éves karbantartó munkát. Minden évben nagyjából 50 kilométernyi túraútvonalat újítunk meg. Ez azt jelenti, hogy nagyjából hat–hét évente minden kijelölt turistaút megszépül, megújul kicsit, láthatóvá tesszük az esetlegesen elkopott jelzéseket. Köszönet illeti ezért a munkáért az aktív önkénteseinket. Mivel az erdő területén dolgozunk, minden munkát a TAEG Zrt. tudtával, beleegyezésével és hozzájárulásával végzünk el.

– Mennyire népszerű a túrázás ma Sopronban?

– Mint mondtam, szinte minden hétvégén van szervezett természetjáró túra, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a sportág az 1970-es, ’80-as években élte virágkorát. A városban működő cégek szinte mindegyike működtetett sportegyesületet, ezeknek pedig rendre volt természetjáró szakosztályuk. Akkoriban csaknem húsz ilyen szakosztály működött. A gazdasági környezet megváltozásával természetesen visszaesett ezeknek a száma, de a mai napig elmondható, hogy Sopron a túrázás egyik fellegvára, ez az egyik legnépszerűbb szabadidős sporttevékenység városunkban.

Télen a kéken: A nevével ellentétben tavaszias időben rendezték meg a „Télen a kéken” teljesítménytúrát hétvégén városunkban. Tömördy Szabolcs, a szervező Soproni Vándorok Túraegylet elnöke elmondta: csaknem 260-an vettek részt a sporteseményen. A 10 kilométeres útvonal elsősorban családoknak készült, ugyanakkor volt olyan 6 éves kislány, aki édesapjával a 30 kilométeres távot teljesítette. A túra nem véletlenül kapta a nevét: a kék jelölésű, csaknem 30 kilométeres útvonalat járták be a túrázók. A Sport Sörözőtől indultak, a Deák téren át az Erzsébet-kert felé mentek ki Sopronból, majd Bánfalva, Ágfalva, Görbehalom és a Muck érintésével a Ciklámen tanösvényen keresztül érkeztek vissza a városba. – Igazi kuriózumnak számított Puskás Antal részvétele, aki vaksággal élő emberként teljesítette a 30 kilométeres távot, felesége és vakvezető kutyája kísérte a túrán. Azt gondolom, ő igazi példakép lehet számunkra – zárta Tömördy Szabolcs.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.