Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bajnokok az akadémián
Ránkyné Németh Angéla a mexikói olimpián gerelyhajításban lett aranyérmes – ő is tartott előadást az olimpiatörténeti akadémián Sopronban.

Harminchárom előadást hallgathattak meg az érdeklődők

Bajnokok az akadémián

| Papp Győző | Sport

Vidéken először – országosan második alkalommal – a nyolcvanas évek elején Sopron adott otthont az olimpiatörténeti akadémiának. A budapesti Eötvös Collegiumban tartott sikeres premier után a folytatást illetően a leghűségesebb városra esett az ötletgazdák választása.

A TIT soproni szervezete megfelelő keretet tudott biztosítani az akadémia megrendezéséhez, a fő szervezők – dr. Printz János Károly és Bácskai Kornél – pedig nagyszerű programot állítottak össze az öt félévre.

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről dr. Keresztényi József látta el a felügyeletet. A híres olimpiatörténész különösen szívén viselte az akadémia sorsát, hiszen lövői születésű volt, és Sopronhoz is ezer szállal kötődött.

– A húszas évek második felében mint soproni kisdiák tanúja voltam a város sportéletének. Vasárnaponként ott csetlettem-botlottam az SVSE-pályán, vagy az Anger réten aszerint, hogy a „Vasút” vagy a SFAC játszott odahaza. Számomra Kőmíves „Csiri” vagy Scheidl „Peps” egyaránt sportideál volt, hiszen mind a ketten követésre méltó lelkesedéssel küzdöttek klubjuk színeiért. Jól emlékszem arra is, hogy egyik alkalommal iskolai engedély nélkül néztem végig a piros-fehérek meccsét, amiért – másnap – intőt kaptam a „mindenható Heródestől”, így becéztük a bencés gimnázium igazgatóját, Sziklai Jenőt – írta magáról egykoron a Soproni Szemlében.

Az akadémiai munka 1981 őszén kezdődött, ezt követően harminchárom előadást hallgathattak meg az érdeklődök. Az ókori játékok történetétől kezdve kísérhették nyomon az olimpiai mozgalom fejlődését. Az adott terület legjobb ismerői szóltak a régmúltról, úgy mint dr. Kun László, dr. Kutassy László vagy a neves Egyiptom-kutató, dr. Kákossy László.

A történészeken kívül olimpiai bajnokok sora szerepelt az előadók között: a soproni születésű úszó, dr. Temes Judit, a vívó Kárpáti Rudolf, az atléta Ránkyné Németh ­Angéla, a birkózó dr. Hegedűs Csaba és még mások.

Az oklevelek átadásával 1983 végén a soproni akadémia képletesen bezárta kapuit, ezzel egy jeles fejezet zárult le az olimpiatörténet hazai népszerűsítésében.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.