Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A város sportos szíve
A sportcentrum jelenleg is megfelel a kihívásoknak. Fotó: Soproni téma-archívum

Harminchét éves lesz Sopron legnagyobb csarnoka, a Novomatic-aréna

A város sportos szíve

| Papp Győző | Sport

Sopron akkori legnagyobb fedett sportlétesítményét, az egyetemi csarnokot a nyolcvanas évekre kinőtte a közönség, ezért egy korszerűbb, többfunkciós szabadidő- és sportcentrumra volt szükség. A város vállalta a megépítését.

Az aréna építésének mintegy 91,5 millió forintos költségéhez az országos idegenforgalmi alap 35 millió forintos, vissza nem térítendő támogatását elnyerte a város. Az összeghez a kultúra és sport ügyét támogató különféle szervek még további negyvenmilliós támogatást adtak, így a költségeknek csupán kevesebb mint harmadát kellett fizetnie Sopronnak.

Sok gonddal küszködtek a beruházás során – 1987 márciusában például kigyulladt az épület egyik kéménye, amelyhez a közelben gyakorlatozó tűzoltók vonultak ki – ezért csúszott is az átadás.

A hivatalos megnyitó ünnepséget végül 1987. június 26-án a 30. Soproni Ünnepi Hetek idején tartották. Az új létesítményt Markó József, a város tanácselnöke avatta fel. A csarnok területe 1350, a különálló tornateremé 540 négyzetméter volt. A szolgáltatásokat két squash-pálya, négysávos automata bowlingpálya és szauna tette teljessé.

A SÜH-Adriatic Kupa nemzetközi női kosárlabdatorna volt a csarnok első igazi sportcsemegéje. A szép számú közönség izgalmas, rendkívül kemény és helyenként színvonalas összecsapásokat láthatott. A végső győzelmet és az olasz Adriatrans cég vándorserlegét az SVSE szerezte meg a lengyel bajnoki címvédő Sleza Wroclaw előtt, harmadik az olasz Muggia lett.

Kezdetben a SSE férfi és a Postás női kosárlabdacsapata játszott a csarnokban, 1993 őszétől az SVSE is csatlakozott hozzájuk.

Az üzemeltetési jog 2005. július 1-jétől átkerült a Raabersport Kft.-hez, mely nagyszabású átalakításba kezdett a sportcentrumban: 2005. október 7-én adták át, ettől kezdve MKB Aréna Sopron volt a neve, majd 2015. április 30-tól Novomatic Aréna Sopron néven működik. Egyebek mellett VIP-lelátóval és új épületrésszel bővült, ahol a nemzetközi szabványoknak megfelelő játéktér mellett öltözők, rehabilitációs központ és multifunkcionális tér kapott helyet. Az elmúlt évek során számos remek rendezvénynek, így többek között női kosárlabda Euroliga négyesdöntőnek, illetve olimpiai kvalifikációs tornának adott otthont.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.