Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jövő csapatát építik
Bors Miklós (guggol) nyár óta az SKC vezetőedzője, fontosnak tartja a fiatalok beépítését a csapatba. Fotó: Soproni Téma-archívum

Bors Miklós: A tabellán elfoglalt helyünk a reális képet mutatja

A jövő csapatát építik

| Rázó László | Sport

Rövid idő alatt is komoly tapasztalatokat szerzett vezetőedzőként Bors Miklós. A Sopron KC 37 éves trénere azt mondja: sokat kell még dolgozni azon, hogy valódi csapatként működjön a soproni együttes, emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatal játékosokra.

– Nyár óta már vezetőedzőként dolgozol az SKC-nál. Milyenek az eddigi tapasztalataid?

– Épp a nyári időszak volt az, amikor nagyon komoly változásokat élhettünk át a csapatnál. Azt hiszem, egy rutinos vezetőedzőnek hosszú idő alatt gyűlik össze annyi tapasztalata, mint nekem abban a két–három hónapban. Visszavonuló játékosok pótlása, a szakmai stáb kialakítása, magyarok és légiósok kiválasztása, gyors játékoscsere – sok mindenre hirtelen kellett megoldást találni. Szerintem jól vettük az akadályokat, segítségünkre volt ebben Sterbenz László szakmai igazgató.

– Mi adja a vezetőedzői poszt nehézségét?

– Meccshelyzetben minden fontos döntést nekem kell meghoznom, ráadásul kellően felspannolt idegállapotban. Ez nem könnyű, szokni kell. Ráadásul magyarként mindent megértek, bár nyilván, próbálom a külső hatásokat kizárni. Egy külföldi tréner ilyen szempontból könnyebb helyzetben van, hiszen bármit is hall, nem valószínű, hogy érti. Ezzel is együtt kell élni vezetőedzőként, szerencsére sok pozitív visszajelzést is kapok. Úgy gondolom, jó döntés volt, hogy belevágtam, és erre az útra léptem.

– Mennyire vagy elégedett a csapat eddigi szereplésével?

– Nem lehetek elégedetlen a tabellán elfoglalt helyünkkel, az reális képet mutat. Ugyanakkor a játék képe sokszor nem tetszik még, rengeteget kell dolgozni a csapattal. Látni kell, hogy az amerikai játékosaink más kosárlabdát játszanak, otthonról azt hozzák, amit tanultak, inkább az egyéni megoldásokra alapoznak. Az Európában alkalmazott rendszerkosárlabdát, amely sokkal inkább a csapatjátékra épül, tanulniuk kell, és ez hosszabb folyamat.

– Mennyire tudnak hozzátenni a játékhoz a fiatal magyar kosárlabdázók?

– Nagyon fontosnak tartom a fiataljaink beépítését a csapatba. Meszlényi Róbert és Csendes Péter is csak 19 éves, nem szabad megfeledkezni arról, hogy mennyire fiatalok, és mennyire mélyvíz számukra az NB I. A csoport. Nem szabad azt várni tőlük, hogy úgy játsszanak, mint egy több éve a legmagasabb osztályban szereplő kosárlabdázó. A csapatba építésükkel a jövő soproni együttesének alapjait rakjuk le. Kettejük mellett megemlítem Schöll Richárdot is, aki eddig kevesebb játéklehetőséget kapott, de fontos kosárlabdázónk. Sitku Marci pedig a Paks elleni győzelemben döntő érdemeket szerzett, ilyen teljesítményt várunk tőle, ez esetben jóval több lehetőséget kaphat a mérkőzéseken. Polster Péter gerincműtéten esett át, őt sajnos hónapokra elveszítettük. Mellettük az idősebb magyar játékosok beépítése is tart, ez mind időigényes folyamat.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.