Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma

Ősszel elkészül a rendelőintézet

Megfelelő ütemben halad a Lenkey utcai rendelőintézet felújítása – erről személyesen győződött meg dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere közösségi oldalán közzétett videójából kiderül, az épületben modern környezet és jobb körülmények fogadják majd a betegeket és a látogatókat, illetve hatékonyabb lesz az energiafelhasználás is.

Mint arról korábban beszámoltunk (Megújul a rendelőintézet, Soproni Téma, 2023. február 8.), a rendelőintézetet kormányzati támogatással, mintegy 800 millió forintból újítják fel: cserélik a nyílászárókat, korszerű kondenzációs gázkazánokat és új radiátorokat építenek be. Rendbe teszik az épület külső-belső homlokzatát, korszerűsítik a villamos hálózatot, új liftet üzemelnek be, és klimatizálják a rendelőket. A földszinten vizesblokkot alakítanak ki a mozgáskorlátozottak számára. A rendelőintézet a munkálatok idejére sem zárt be, a fejlesztés várhatóan október végén fejeződik be.

A gyerekosztályt támogatták

Közel 400 ezer forintot, valamint többdoboznyi plüssjátékot gyűjtöttek össze Undon – a felajánlásokat a Soproni Gyógyközpont Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály alapítványának juttatták el. Idén kilencedik alkalommal szervezte meg a település önkormányzata az Impulzus-InfTech kispályás labdarúgótornát, ahol ezúttal a soproni kórház gyermekosztályát lehetett támogatni. Mint az átadáskor dr. Tóth Gergely osztályvezető főorvos elmondta: a játékok nagy örömet szereznek a kórházban ápolt gyerekeknek, a pénzadományt pedig eszköz- és műszerbeszerzésekre fordítják.

Az 5784. zsidó újévet köszöntötték

A papréti ortodox zsinagógában köszöntötték az 5784. zsidó újévet vasárnap. – Városunk támogatja a helyi zsidó közösséget, hogy méltó körülmények között élhesse meg hitéletét, kultúráját – hangsúlyozta a rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester. Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Simon István alpolgármester, valamint Tóth Éva kulturális tanácsnok is.

Testvérvárosi küldöttségek

Spárta, valamint Kismarton (Eisenstadt) delegációját is fogadta múlt héten a városházán dr. Farkas Ciprián polgármester. Mindkét településsel hosszú évek óta él a testvérvárosi kapcsolat, ezeket a továbbiakban is erősítenék.

Zöld Hírek

Élettel telik meg az inkubátorház

Megkezdték a beköltözést az első vállalkozások az új inkubátorházba. Az épület több mint 2500 négyzetméter alapterületű, iroda- és műhelyszárnyból áll. Utóbbi vasbeton vázas csarnokban 16 darab 84–175 négyzetméteres műhelyegységet, öltözőket, vizesblokkokat alakítottak ki. A kétszintes irodaépületben 14 iroda, 1 előadóterem és 3 tárgyaló, vizesblokkok, konyha és étkező is helyet kapott.

Az új inkubátorházat a soproni önkormányzat és a Sopron Holding Zrt. együttműködésben, a magyar kormány támogatásával hozta létre. Azt remélik, hogy egy olyan ipari park jön létre a város délkeleti kapujában, amely képes Sopronba vonzani tőkeerős nagyvállalatokat, egyúttal pedig megfelelő környezetet biztosít a helyi vállalkozások, innovatív kkv.-k fogadására, támogatására.

Útfelújítás a Zsilip utcában

Folytatódnak az útfelújítások Sopronban – adta hírül Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. Jelenleg például a Zsilip utcában is dolgoznak a szakemberek, rövidesen teljesen megújul a járda és az aszfalt.

Kultúra, művészetek

Jubileumi szentmise

80 éve szentelték fel a Szent István-templomot Sopronban, ebből az alkalomból ünnepi szentmisét tartottak pénteken. A szertartást dr. Veres András megyéspüspök (felvételünkön) celebrálta. Az eseményen jelen volt Barcza Attila országgyűlési képviselő is. (A templom történetéről múlt heti lapunkban már írtunk: 80 éves a templom, Soproni Téma, 2023. szeptember 6.)

Fotó: Filep István

Könyvbemutató

Határeset címmel jelent meg a Bella Árpád határőr alezredes (felvételünkön) visszaemlékezéseiből és dokumentumaiból készült, az 1989-es páneurópai piknikről szóló könyv. A kötetet múlt szerdán mutatták be a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. Az érdeklődőket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki elmondta: a páneurópai piknik nemcsak a magyar és a német nép történelmében volt sorsfordító esemény, hiszen a határáttörés napja volt az, amikor képletesen kiütötték a berlini falból az első téglát.

Fotó: Filep István

Sport

Olimpiai selejtező

Sopron ad otthont a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornájának, amelyen a magyar válogatott is szerepel.

A nemzetközi szövetség (FIBA) szombaton hirdette ki a kvalifikációs tornák négy házigazdáját, melyek egyike a magyar bajnok és kupagyőztes Sopron Basket otthona lesz 2024. február 8. és 11. között. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese azáltal vehet részt a selejtezőben, hogy júniusban negyedik lett az Európa-bajnokságon.

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője közösségi oldalán megerősítette, hogy óriási összefogás zajlott a háttérben. – Hatalmas munkát végzett az MKOSZ vezérkara, nehéz helyzetben is odaállt a sportállamtitkárság, mi pedig? Tettük a dolgunk a magunk módján. Februárban Sopron piros-fehér-zöldbe öltözik. És megcsináljuk! – írta.

Sopron mellett Antwerpen, Rio de Janeiro és a kínai Hszian lesz selejtezőtorna házigazdája, a 16 csapatos mezőnyből tíz jut ki az olimpiára. Városunkban 4 válogatott – köztük a magyar – szerepel, és 3 szerez ötkarikás kvótát.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

Újra emlék­mérkőzések

A soproni profi kosárlabda-együttesek idén is megemlékeznek Krasznai Ferenc munkásságáról. A női és férfi emlékmérkőzéseket a következő időpontokban rendezik.

Szeptember 13., szerda 18 óra: Sopron ­Basket – SERCO UNI Győr (Novomatic-aréna)

Szeptember 22., péntek 18 óra: SKC – Zalakerámia ZTE KK (Novomatic-aréna)

Soproni Fiatalok

Pedagógus kitüntetés

Rangos díjjal ismerték el Stippingerné Frits Gabriella munkáját nyugdíjba vonulása alkalmából az évzáráskor és az évnyitáskor is. A Szent Orsolya Gimnázium matematika–fizika szakos pedagógusa, munkaközösség-vezetője, a Bolyai Társaság soproni titkára a katolikus oktatási intézmények győri Te Deumján dr. Veres András megyéspüspöktől vette át a Szent Gellért-díjat. Az orsolyások tanévnyitóján pedig Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője – dr. Pintér Sándor belügyminiszter képviseletében – pedagógus szolgálati éremmel köszönte meg a tanárnő évtizedeken át tartó áldozatos munkáját (felvételünkön). Stippingerné Frits Gabriella az idei tanévben még besegít az iskola munkájába: a 10. évfolyamosokat vezeti a fizika különleges világában.

Fotó: Griechisch Tamás

Sztárok itt és ott

Buli van! - Nemzeti hang koncert

Szeptember 22., péntek 20.30, Hangár Music Garden

A Nemzeti Hang lép fel a Hangár Music Gardenben szeptember 22-én, pénteken. A rockzenekar 2010-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. Azóta több lemeze is megjelent a csapatnak, számos fesztiválon szerepelt, és nagyhírű bandákkal is együtt koncertezett.


Kapcsolódó cikkek