Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma


A KAS képviselőit fogadták

A Konrad Adenauer Stiftung (KAS) képviselőivel egyeztetett dr. Farkas Ciprián múlt héten a városházán. A találkozón a polgármester kiemelte: az önkormányzat számára kiemelten fontos a partneri kapcsolatok ápolása a civil szervezetekkel. A KAS egy német kereszténydemokrata alapokon működő tudásközpont, amely Magyarországon is aktívan végzi tevékenységét.

Városi hírek


Múzeumok éjszakája

Június 24-én a Soproni Múzeum öt helyszínen várja a látogatókat. Az új Múzeumnegyedben 18 órától Betekintő címmel muzeológusok és kollégák mutatják meg a Múzeumnegyed érdekességeit. A Lenck-villában kórustörténeti kiállítást is rendeznek, valamint Muzsikáló Múzeum program is lesz. A Központi Bányászati Múzeumban a bolzanói Haydn Zenekar és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai adnak kamarakoncertet, de tartanak tárlatvezetést is. A Macskakő Gyermekmúzeumban kiállítást, valamint varró workshopot is szerveznek. A Tűztorony a múzeumok éjszakáján éjfélig látogatható.

A Soproni Evangélikus Múzeumban is készülnek programokkal: 18 órától Pelikán Andrásnak, a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkészének előadását hallgathatják meg, 18.30-tól Erhardt Zoltán pékségtulajdonos kóstolóval egybekötött előadást tart a természetes kovásszal készült kenyerekről, majd 19 órától sörtörténeti áttekintést rendeznek. A múzeum állandó tárlata, a Mühl-kiállítás 17 és 21 óra között látogatható.

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai a Lábasháznál várják 18-tól 22 óráig interaktív foglalkozásokra a gyerekeket és szüleiket.

Lezárás az Újteleki utcában

Megkezdődött az ideiglenes piactér kialakítása, a munkák miatt várhatóan június 26-tól július 10-ig lezárják az Újteleki utcát az Ógabona tér irányából. Ebben az időszakban a lakók a II. Rákóczi Ferenc és a Szög utca felől tudnak majd az Újteleki utcába behajtani.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Megújul a soproni piac, Soproni Téma, 2023. május 31.), felújítják a soproni piacot és vásárcsarnokot. Az ideiglenes piactér kialakítását már megkezdték, mely várhatóan augusztustól „helyettesíti” a jelenlegit.

Együttműködés

Vas, Zala és Győr–Moson–Sopron vármegye kereskedelmi és iparkamaráinak elnökei, Nagykanizsa és Sopron városának kereskedelmi és iparkamarai vezetője és a Soproni Egyetem rektora írt alá megállapodást a Soproni Egyetemen. A felek egyetértettek, hogy a korábbi együttműködést hosszú távon és szabályozottan folytatják. A céljuk a területi kamarák érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások, civil szervezetek versenyképességének erősítése, az ismeretek bővítése. 

Zöld Sopron


Új busz a Balatonra

Új gyorsjáratot indít Sopronból a Balatonra a Volánbusz Zrt. A nyári tanszünet ideje alatt, vagyis idén június 17. és augusztus 31. között minden nap lejuthatunk közvetlen busszal Fonyódra. A járat Sopronból 8 órakor indul, és a Balatont elérve Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonfenyves érintésével közlekedik Fonyódig. Sopron felé Fonyódról 17.35-kor, Keszthelyről 18.30-kor indul, Sárvárra este 8-ra, majd Sopronba 21.18-kor érkezik.

Szavazzon a legszebb erdőre!

Keresi Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét az Agrárminisztérium. A szervezet Facebook-oldalán lehet voksolni egészen július 16-ig – a versenyben a Soproni Parkerdő kincseivel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. is szerepel.

Sport


Vb-n a fiatal kosarasok

Az SKC két kosarasa, Csátaljay Péter és Csendes Péter is készül a hét végén kezdődő debreceni U19-es kosárlabda világbajnokságra. A megmérettetésen a magyar korosztályos válogatott a rendező jogán vehet részt. Váradi Kornél szövetségi edző várhatóan a hét közepén jelöli ki a világbajnokságon szereplő tizenkettes keretet.

Kapcsolódó cikkek