Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Már tart a mederkotrás
A speciális kotróhajó 3,6 méter szélességben és akár 9 méter mélységig képes a víz alatti üledéket fellazítani. Fotó: Sopronmédia

A halakat, békákat a munka előtt zajjal és rezgéssel terelik el

Már tart a mederkotrás

| Panoráma

Mederkotrással alakítják ki a Fertő-part fejlesztése során megépülő vitorlás- és csónakkikötőkhöz szükséges vízmélységet. A beruházás minden mozzanatát monitoring kíséri, ugyanis komoly természetvédelmi elvárásoknak kell megfelelni.

Márciusban kezdődtek és jelenleg is javában zajlanak a mederkotrási munkák a Fertő-parti beruházás területén. Ez egy előkészítő munka, mely része a fejlesztés során megvalósuló kikötők kialakításának.

– Az iszapot olyan mélységűre kell kikotorni, hogy a terveknek megfelelően ki lehessen alakítani a kikötőket, ahol a hajók, csónakok, vitorlások megfelelően tudnak majd üzemelni, működni – kezdte dr. Szabó Sándor, a projekt természetvédelmi szakértője. – A mederkotrásnak köszönhetően alakul ki a szükséges vízmélység, amelyet szádfalakkal védünk.

A szakmailag hidromechanizációs kotrásnak nevezett folyamatot egy úszó hajó végzi. – Ez egy amerikai gyártmányú kotróhajó, amely 3,6 méter szélességben és akár 9 méter mélységig képes a víz alatti üledéket fellazítani, majd ezt a mederben lévő vízzel együtt nagy teljesítményű szivattyú segítségével továbbítani – magyarázta Katona Tibor, a kivitelezési munkákat végző cég műszaki vezetője. – A fellazított üledéket a víz keveredésével hívjuk zagynak.

A kiszivattyúzott zagy egy előre kialakított tározóba kerül, ahol ülepszik, a fölösleges víz elfolyik róla, vissza a tóba. A mederkotrás előkészítésénél a beruházás felelősei számára fontos volt, hogy a tó élővilágát minél inkább meg tudják védeni.

– Mielőtt elkezdi a munkát a kotrógép, 3–5 percig járatni kell magában. Ennek olyan zaja és rezgése van, amitől az élőlények biztos, hogy azonnal elmennek – tette hozzá dr. Szabó Sándor.

A szakember szerint ez a megoldás természetvédelmi szempontból is sokkal kedvezőbb, mint az elektromos riasztó alkalmazása. Annál ugyanis a halak elúsznak, de a békák nem tudnak, így a kotrás során veszélybe kerülnének. A gépjáratással és az ezáltal keletkező rezgéssel, illetve hanghatással a békák is elriaszthatók. Az elúszó élőlények a nyílt vízen menedéket találnak, így a kotrás idején is biztonságban vannak.

Forrás: www.fertopart.hu

Kapcsolódó cikkek