Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A borászat az élete és a hivatása
Iváncsis Zoltán pincészetének sok rajongója van, ezért is hoztak létre egy borbemutató helyiséget a házuk pincéjében. Fotó: Filep István

Évente több mint 25 ezer palack bort termel a soproni Iváncsics pincészet

A borászat az élete és a hivatása

| Szilágyi Andrea | Panoráma

A soproni születésű Iváncsics Zoltán egész életében borászként dolgozott: gyerekként a szülei földjein, felnőttként saját pincészetében. Eredményeit mutatja, hogy az elmúlt 40 évben borai megszámlálhatatlanul sok díjat nyertek itthon, illetve külföldön. 75. születésnapja alkalmából beszélgettünk.

Iváncsics Zoltán második generációs borász, szülei már korán bevezették a szőlészet rejtelmeibe. Emlékei szerint 5–6 évesen bátyjával már ő is a tőkéket nevelgette, amit akkor még nem igazán élvezett. A középiskolát elvégezve sikeres képesített könyvelői vizsgát tett, azonban soha egy percig sem dolgozott eredeti szakmájában. 1972-ben szőlész–borász végzettséget szerzett, majd a Soproni Állami Gazdaságban helyezkedett el, ahol tíz évet töltött. 1982-ben telepítette az első saját szőlőjét – ekkor jött létre maga az Iváncsics pincészet. – Borászatunk a jellegzetes kis családi gazdálkodások egyike a Soproni borvidéken – mesélte Iváncsics Zoltán. – Öt hektár szőlőt művelünk, aminek nagy része a Fertő-part dűlőiben található. Családunk telepítette és műveli az ültetvényeket, borainkat pedig kizárólag saját szőlőből készítjük.

Ma már több mint 25 ezer üveg bort palackoznak évente, aminek felét a pincéjükben értékesítik – de számos soproni és budapesti étterembe is szállítanak kiváló nedűikből. A több mint 40 éves múltra visszatekintő borászat megszámlálhatatlan díjat nyert már mind Magyarországon, mind külföldön. A szőlőtermesztés és -feldolgozás során nagy gondot fordítanak a környezetkímélő technikákra.

Az elmúlt pár évben népszerűek lettek a fogyasztók körében a gyöngyöző borok és a pezsgők, ám Zoltán azt mondja, hogy ők inkább maradnak a hagyományos boroknál, azokból alkotnak mindig „újakat”. – Szőlőinket folyamatosan bővítjük, fő fajtánk a borvidék „zászlóshajója”, a kékfrankos – folytatta a borász. – Emellett jelentősebb zöldveltelini-, merlot- és cabernetsauvignon-ültetvénnyel is rendelkezünk. A munkákat magunk végezzük. Időszakosan igénybe veszünk külső segítséget is, de feleségemmel – aki szintén szakmabeli – koordinálunk minden folyamatot.

Családias pincészetüknek sok rajongója van, ezért is hoztak létre 2021-ben egy borbemutató helyiséget a házuk pincéjében – ahol a boroshordóikat is tárolják. Itt az érdeklődők megismerhetik a méltán híres boraikat.

A háromszoros nagypapa azt mondta, ha visszamehetne az időben, akkor sem választana magának másik szakmát. Mai napig szeret a szőlőben tevékenykedni, és élvezi, hogy a szabadban dolgozhat. A borászat az élete és a hivatása. – Feleségemmel azt mondjuk, hogy ameddig bírjuk, addig csináljuk. A munka mellett szeretek utazni is, mindenhol lehet jó borokat kóstolni, és mindig van hova fejlődni. Ezek az utak remek lehetőségek is arra, hogy ragadjon rám valami új, amit idővel a saját borászatunkban is hasznosítani tudok.

Kiváló borok: Iváncsics Zoltán nedűi több évben is birtokolták a város legjobb kékfrankosa címet. A Borkiválóság kötetekben több bora is szerepel évről évre, a top 100 legjobb magyar bor 2017. kiadványban a 2015-ös Shiraz a 11. helyet szerezte meg. 2014-ben a 2011-es merlot bora bekerült a Carton Hungaricumba, és beutazta a világot. A kimondottan kis borászatok számára meghirdetett pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők globálisan öregbítsék pincészetük hírnevét.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek