Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Sportcentrum Sopronban

Megépül a Mezey György által megálmodott sportcentrum Sopronban. Az EMDSZ–Soproni LC vezetősége teremti elő a szükséges anyagi forrásokat, ami az előzetes tervek szerint mintegy egymilliárd forint. Az épület háromszintes lesz, amiben legalul kap helyet a fedett labdarúgópálya, amely teljesen szabályos (100x64 méteres) méretei mellett azzal a jó tulajdonsággal is bír majd, hogy nem mű-, hanem igazi füves lesz. A többszintes lelátókon 7–8000 ember foglalhat helyet. A felsőbb szintek 50 darab kétszobás apartmanja mellett megtalálható lesz az építményben uszoda, tenisz- és squashpálya, szauna, szórakozó centrum, rekreációs központ. (Focivilág)

Tizenhárom milliós séta

Nem jó Sopronban éjszaka, úgy négy óra tájban egy nőnek olyan retiküllel sétálgatnia, amelyben rádiótelefon és tizenhárom millió forint van. Ezt az egyéninek tűnő megállapítást valószínűleg nem ismerte P. Elekné 31 éves helyi lakos, ezért el kellett szenvednie annak a két ismeretlen férfinak a támadását, akik súlyos sérülést okozva elvették a hölgytől a fentebb említett értékeket. (Reform)

1969

Soproni kiállító az Autószerviz ’69 kiállításon

Annak ellenére, hogy nálunk még új iparágnak számít az autójavítást, az autók karbantartását szolgáló korszerű eszközök gyártása, ezek a berendezések a nemzetközi kiállításokon, sőt a nemzetközi piacokon is eredményesen szerepelnek. A Budapesti Nemzetközi Vásár egyik hatalmas csarnokában rendezett kiállítás arról is képet adott, hogy az utóbbi években, hónapokban milyen sok hazai üzem tért rá ilyen jellegű cikkek, valamint autós, motoros szerelvények és közlekedési vegyi anyagok előállítására. Sokat ígérő új üzem az AFIT Autófelszerelési Vállalata, amelynek Sopronban előállított különféle emelőberendezései között most bemutatkozott a kiállítási stand középpontjában látható kerékkiegyensúlyozó, a Strobo-balancer is. Ma már nemcsak a hagyományos gumiabroncs-szerelő készülékek, motorkiemelő berendezések, alvázkihúzók és karosszéria-egyengetők kerülnek ki tekintélyes darabszámmal a soproni Autófelszerelési Vállalattól, hanem komplett fényező–szárító fülkék is. (Autó-Motor)

1919

Girardi fia Sopronban nevelkedett

Szirmai Albert, a neves zeneszerző és karmester mesélte, hogy egy magyar emigráns társaságban egy ízben egy bécsi kedves, fiatal színész kedvéért, mintegy illendőségből németül folyt a társalgás. Egyszerre hazai dolgokról kezdtek beszélni, és ahogyan már ilyenkor történni szokott, hirtelen magyarra fordult a beszéd. És akkor, csodák csodája, kifogástalan magyarsággal szólalt meg a bécsi színész is. Kiderült, hogy Girardi a neve, a néhai híres olasz származású osztrák színész és tenorénekes Alexander Girardinak, a lapos koronájú, keskeny karimás szalmakalap, a népszerű Girardi-kalap névadójának a fia, aki Sopronban nevelkedett és ott tanult meg magyarul. Az ifjabb Girardinak a legnagyobb vágya, hogy magyar színpadon is felléphessen. Minthogy tehetséges, nincs is talán ennek sok akadálya, hogy ez az óhaja teljesedésbe menjen. (Színházi Élet)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...