Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1980

Megnyílt az Ikva ikeráruház

A megye második legnagyobb áruháza várja ma reggeltől Sopronban, az Árpád úton a vásárlókat. A Győr–Sopron megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat és a Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat közös áruháza, az Ikva 3600 négyzetméter alapterületű, „nyitó” készlete összesen 32 millió forint értékű. A tegnap délután felavatott létesítmény, amelyre ugyancsak nagy szükség volt, rendkívül sokat javít a város és környékének ellátásán. Itt kell elmondani az épület elhelyezéséről: csak most néz ki úgy, mintha hátat fordítana a városnak. Tervezésekor ugyanis figyelembe vették a városrendezési elképzeléseket, a főbejárat irányában a leendő sétálóutcát. (Kisalföld)

Szüret Sopronban

Megkezdődtek Sopronban a hagyományos szüreti mulatságok. A Liszt Ferenc Művelődési Központ gazdag programmal várja a vidám hangulatok, a dalok, s a borok kedvelőit. Szerdától szerepel a művelődési központ Fintor Színpada Ergo Bibamus című összeállításával a Cézár pincében, valamint a Bécsikapu borozóban. Szombaton a művelődési központ előtti téren népművészeti vásár lesz, amely délután kettőkor kezdődik, s az esti szüreti bálba torkollik. Hét órakor fogadják a bálozókat a művelődési központ termeiben. A hagyományos szépségkirálynő-választás eredményét éjfélkor hirdetik ki. A legszebb hölgy viselheti a „Szőlőskertek királynője” megtisztelő címet. (Kisalföld)

1960

Vadászlakoma és babsterc

Az ország minden tájáról szívesen keresik fel a kirándulók Sopront. Az év minden szakában idegenek rójják az ódon falak között húzódó utcákat, s csodálják a város szépségét. Ősszel azonban szinte ellepik a várost a turisták. A soproni idegenforgalmi hivatal és a vendéglátóipar gondoskodott arról, hogy kényelem, szórakozás, emlékezetes események várják az idei ősz kirándulóit. Az idegenforgalmi hivatal kezdeményezésére az országos hírű soproni Haladás Termelőszövetkezet szüreti mulatságot tervez, amelyre Győrből és Budapestről 8–10 külön buszokon érkeznek majd a vendégek. A Lövérekben vadászlakomákat rendeznek az ínyenc falatok kedvelőinek. A közkedvelt Alpesi vendéglőben idén ősszel is megrendezik a szokásos sramli esteket, ahol jellegzetes soproni ételeket: babrétest, babstercet fogyaszthatnak a vendégek. (Kisalföld)

Olimpiai bajnok Sopronban

Szombathelyi Dózsa – SVSE: 12–10. A Sopronban megrendezett területi ifjúsági csapatbajnoki mérkőzésen fej-fej melletti harc után győztek a szombathelyiek. A soproniak győzelmeit Szarka, Groszman, Egresics és Mascher érték el. Ilia és Bedekovits pedig döntetlenre mérkőztek. Az SVSE ökölvívói október 9-én az MTK vegyes csapatát látják vendégül, amelynek tagjaként Török Gyula olimpiai bajnok is a szorítóba lép. (Kisalföld)

1940

„Kincses koldust” fogtak a vonaton

A Sopronba érkező celldömölki vonaton egy gyanús egyént igazoltattak a csendőrök. Kiderült, hogy Berger Jenő debreceni illetőségű csavargó már az egész országot bejárta, faluról falura mindenütt koldult, és annyi pénzt összegyűjtött, hogy azt közben takarékba rakta. Találtak nála egy 193 pengőről szóló takarékkönyvet. Kihallgatásakor azzal védekezett, hogy így kényelmesebb volt a megélhetés, nem kellett dolgoznia. Letartóztatták. (Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...