Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

A helyi újságok írták

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1936

Gyorssegély a színháznak

Dr. Sopronyi-Thurner Mihály polgármester elnöklete alatt Sopron város pénzügyi és színügyi bizottsága együttes ülésben tárgyalta Tolnay Andor színigazgatónak segély iránti kérvényét, amelyben azt kérte, hogy a város utaljon ki számára 6000 pengő segélyt. A bizottság tagjainak az volt a véleményük, hogy nem szabad engedni, hogy Sopronban a magyar színjátszás csődöt mondjon. Erre való tekintettel a pénzügyi és jogügyi bizottság egyetemlegesen javasolja a kisgyűlésnek, hogy a színészet támogatására szánt összegből még rendelkezésre álló 3000 pengőt segély formájában juttassa Tolnay Andor színigazgatónak. (Városok Lapja)

1916

Megvadult tehén

Ma a mészárosok karmai közül megugrott egy tehén. Összecsődítette a Deák tér sétáló publikumát, és a nyaktilózás előtt cinikus módon nem respektálta az uralkodó szokásokat. Megérezte, hogy a vágóhidra viszik, és a véres ingű mészárosok sehogy sem tudtak boldogulni vele. Beleszaladt az Árok-szeren folyó Rák-patakba, aztán az alagútba, felkarcolták patáit a kiálló éles kövek, elvágódott többször a hideg márciusi fürdőben, de nem akarta, hogy most tavasszal tálalják fel a húsra éhes embereknek. Sokáig üldözték, míg végre kötéllel, botokkal kinógatták és hazavitték, búsan, szomorúan, megkínozva, talán egy kissé bele is nyugodva egy kövér tehén elmaradhatatlan sorsába. (Soproni Napló)

1906

Megszökött egy huszár

Likó Lőrinc, a 9. huszárezred 4-ik századában szolgáló közhuszár hétfőn délelőtt megszökött, de már a déli órában a balfi vámnál egy rendőr elfogta s átadta a katonai hatóságnak. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek