Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1981

Giczy tárlat Hatvanban

Két esztendeje a második országos portrébiennálén a rendező Hatvani Galéria művészeti érmével tüntették ki a Sopronban élő és alkotó Giczy János Édesanyám című művét. Most ugyanott önálló kiállítással mutatkozik be a festő, harminc olajtempera és akvarell munkáját tárva a látogató elé. A kiállítás vasárnapi megnyitóján Sobor Antal író méltatta Giczy munkásságát… (Magyar Nemzet)

1961

Meghalt Horváth József

Horváth József Munkácsy-díjas festőművész szombaton meghalt. Temetése április 24-én lesz Sopronban. Horváth József 1891-ben született Kemenesszentpéteren. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után Nagybányára került Thorma János mellé, majd Zomborban rajztanárként működött, végül Sopronban talált végleges otthonra. 1929-ben a magyar akvarell- és pasztell-festők díjával tüntették ki, 1934-ben állami akvarell-díjat nyert, később a külföldi Balló-ösztöndíjat nyerte el, majd 1954-ben a Munkácsy-díjat. (Magyar Nemzet)

1941

A győri püspök Sopronban

Apor Vilmos báró, megyéspüspök meglátogatta soproni híveit. A főpásztort a pályaudvaron Hőgyészy Pál főispán, Sopronyi-Thurner Mihály polgármester, a soproni katolikus konvent elnöke, Czillinger József alispán, Papp Kálmán pápai prelátus, plébános, felsőházi tag és a soproni katolikusság vezetői fogadták ünnepélyesen. Sopronyi-Thurner Mihály üdvözlő szavaira Apor Vilmos báró, püspök meleg szavakkal válaszolt. Kijelentette, hogy örömmel sietett a Hűség Városába megismerkedni híveivel, akik az egyháznak és a hazának mindig megbízható fiai voltak. A megyéspüspök a hatóságok vezetőinél tett bemutatkozó látogatást, majd meglátogatta az iskolákat és a zárdákat. (Az Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek