Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Művészeti térélmén
Nem várt sikert aratott tavaly ősszel a Pro Kultúra KultKapuK című programja, a harminc helyszínen hemzsegtek a látogatók Fotó: Soproni Téma-archívum

KultTereK: 30 helyszínen 90 program a belvárosban

Művészeti térélmén

| Munkatársunktól | Kultúra

A tavalyi nagy sikerű KultKapuK után KultTereK címmel szeptember 29-én, szombaton 14–18 óra között változatos kulturális programokkal várják a belvárosban az érdeklődőket.

– Minden kiszélesedést TÉRként ünneplünk ezen a délutánon, sőt, még a sikátort is térnek hívjuk majd – mondta el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Szekeres Kriszta közművelődési munkatárs. – A város védőszentje, Szent Mihály is megjelenik a tereken: a Szent György-templom belső udvarán a Szent György Lovagrend lesz a vendégünk, és egy tapolcai gyűjtő jóvoltából 77 meseszép Miskakancsó is látható. Lesz Motortér, Tánctér, Könyvtér, Mozgástér, Fegyvertér, sőt Tériszony is – s hogy ezek a valóságban mit jelentenek, az kiderül majd a remélhetőleg szép késő őszi szombaton. Harminc helyszínen kínálunk kilencvenféle „térélményt” a látogatóknak, régi és új soproniaknak egyaránt.

Vannak jól ismert „kultúrabarát” helyszínek, de mindenhol más tartalom lesz. Az új partner, a Sopron és Környéke Német Kultúregyesület például a Bányászati Múzeum udvarán várja babsterccel a látogatókat.

A gyerekeknek is kínálnak a szervezők térélményeket: a Liszt-teraszon a NépmesePont lisztes játékokkal és mesékkel készül, a Fő téren felnőtt és gyerek játszótér is lesz, de lehet kockakövön sakkozni, a Macskakő Gyermekmúzeum pedig tér–idő játékokkal készül erre a délutánra. A bátrabbak az ókori városközpont, a Forum helyén római katonákkal kockázhatnak, a Múzeumnegyed leendő fogadóterében régi soproni utcaképeket és utcaneveket lehet majd összepárosítani; a Fő téren az Ars Historica jóvoltából pedig életre kelnek a Szentháromság barokk szobrai. Az „Elfeledett soproniak” című kiállítás felett a zsinagóga padlásán a zsidóüldözés egyik szívszorító pillanata elevenedik meg.

A TÉRTOTÓ-t helyesen kitöltők között értékes soproni kulturális ajándékokat sorsolnak ki.

Pataki András, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a program nyitánya – amely ezúttal a Soproni Petőfi Színház nyílt napja is lesz – a Szent Márk téren, azaz a Petőfi téren kezdődik. Aznap egy igazi vitorlás horgonyoz a színház előtt, a szökőkútban gondolatgondolák – kis papírhajók, oldalukon nemes gondolatokkal – úsznak majd. A színházi nyílt nap keretében idén is megtartják a népszerű kulisszajárást.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...