Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Díjazott soproni fotós

Díjazott soproni fotós

| Munkatársunktól | Kultúra

A soproni Horváth Eszter nyerte idén a World Press Photo pályázat környezet kategóriájának díját. A dokumentumfotós 2015 óta foglalkozik a sarki térségek fényképezésével.

Rangos elismerésben részesült az elmúlt héten a soproni Horváth Eszter (művésznevén: ­Esther Horvath), aki az Északi-sarkvidék szerelmese.  

Horváth Eszter munkásságáról a közelmúltban lapunkban is írtunk (A sarkvidék szerelmese, Soproni Téma, 2020. február 26.,). Beszámoltunk róla, hogy Eszter nagyot álmodott harmincéves ifjú közgazdászként: nyakába vette a világot, hogy fotósként különleges kalandok részese lehessen. Tagja a világhírű Mosaic expedíciónak, amelyben egy százfős jégtörő hajót fagyasztottak be 2019 októberében egy jégtáblába, tudván, hogy a jégtáblák lassan sodródnak felfelé, a Föld legészakibb pontjának irányába. A hajó egy évig utazik a jég fogságában, elhalad az Északi-sark közelében, majd valamikor 2020 nyarán kiolvad a másik oldalon. Ezt dokumentálta az első négy hónapban a soproni fotós, illetve visszatér majd három hónapra.

Fotói egyebek között megjelentek a National Geographic magazinban, a The New York Times és The Wall Street Journal napilapokban.

A World Press Photo pályázat környezet kategóriájának díjnyertes felvételén egy jegesmedve és kölyke vizsgálgatja kíváncsian a Polarstern kutatói által a jégtáblára kihelyezett berendezést.

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött. A zsűri 44 díjat osztott ki több kategóriában. A koronavírus-járvány miatt idén a győzteseket online hirdették ki a hagyományos amszterdami ünnepség helyett.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...