Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A sötétség nem tud mesélni”
Gáspárdy Tibor több mint 40 festményt mutat be tárlatán, alkotásai között megtalálhatóak régi kedvencei és az utóbbi időkben készült képei is.

Gáspárdy Tibor festőművész legújabb tárlata április 6–24. között látogatható

„A sötétség nem tud mesélni”

| Szilágyi Andrea | Kultúra

– Olyan érzésekről, gondolatokról próbálok szólni, amelyekre ugyan vannak szavak, de én szavak nélkül, a képeimen keresztül szeretném átadni ezeket – mondta új kiállításáról Gáspárdy Tibor. A soproni művész elmúlt 10 évben készült alkotásait mutatja be a Festőteremben.

– Remélem, ebben a tárlatban nincsen „potyautas” – kezdte Gáspárdy Tibor. – Minden kiállítás számomra egy vallomás. Ilyenkor az ember – akár sokadjára is, de – mégiscsak bemutatkozik a közönségnek, hiszen a festő minden képében jelen van...

Gáspárdy Tibor régóta készült a mostani tárlatra, már 2020-ban szerette volna bemutatni az elmúlt 10 évben készült alkotásait. Akkor azonban a Covid-világjárvány keresztülhúzta terveit. Az elmúlt években ugyan voltak kisebb és kamarakiállításai is, de ennyire átfogó tárlatot jó ideje nem mutatott be a közönségnek. A több mint 40 festményt számláló kiállítás alkotásai között megtalálhatóak a művész régi kedvencei és az utóbbi időkben készült legjobb képei is.

A kiállításra szánt festmények nagy része tájkép, de a művész reményei szerint ezek nem csupán a tájról szólnak. Hite szerint a jó tájkép egyszerre ábrázol külső és belső tájat. Egy festmény úgy él igazán, ha át tud adni érzéseket. – Az utóbbi időkben készült képeim esetében néhányszor megpróbáltam megtörni a kompozíció hagyományos rendjét – folytatta a művész. – A különböző fényállapotokat szeretném hangsúlyosabban bemutatni. Egészen más látszódik egy hajnali, egy reggeli vagy ködös megvilágításban. Ugyanaz a tárgy vagy táj teljesen más üzenetet tud nekünk közvetíteni. Szeretném ezeket az üzeneteket átadni a képeimen keresztül.

A festő szerint hiába van egy nagyon jó hegedűnk, addig néma a hangszer, amíg nincs valaki, aki megszólaltassa azt. Amíg a fény nem szólaltatja meg a tájakat, addig azok némák maradnak, hiszen a sötétség nem tud mesélni. Fontos persze hangsúlyozni, hogy a sötétség nem egyenlő feltétlenül az estével vagy az éjszakával.

Gáspárdy Tibor azért is várja már ezt a kiállítást, hogy a bemutatkozás mellett megmutathassa az új utakat is, melyeket az utóbbi időben fedezett fel. – Élt egy festő, aki minden képét úgy írta alá, hogy „A legjobb, ami tőlem tellett”. Remélem, ezzel a kiállítással ennek a szemléletnek talán én is eleget tettem. Olyan érzésekről, gondolatokról próbálok szólni, amelyekre ugyan vannak szavak, de én szavak nélkül, a képeimen keresztül szeretném átadni ezeket – zárta a művész.

Gáspárdy Tibor 1960-ban született Sopronban, képzőművész családban. Rajztanári diplomát 1984-ben szerzett a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán. 1998–2001 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális és Környezetkultúra szakát végezte el. 2021-től a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészeti és Sporttudományi Intézetének igazgatója. 1986-tól kiállító művész. 1994-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete festő tagozatába választotta. 2022-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének festőtagozatába is. Megalakulása óta tagja a soproni Fidelissimart művészeti csoportnak.

Megnyitó: Gáspárdy Tibor kiállításának megnyitója április 6-án 17.30-kor lesz a Festőteremben. A tárlat április 24-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látható.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...