Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készül az alagút és az elkerülőút

Készül az alagút és az elkerülőút

| Városi hírek

Folyamatosan dolgoznak az M85-ös épülő alagútjában, valamint az északnyugati elkerülőnél is a szakemberek.

Mint arról lapunkban is beszámoltuk (Fény az alagút végén, Soproni Téma, 2023. február 15.), februárban áttörték a bécsi-dombi alagút északi járatát is, így végigértek a bányászok mindkét oldalon. Azóta a 35 centi vastag beton tartószerkezet kialakításán dolgoznak. Mint a kivitelező SDD Konzorciumtól megtudtuk, a déli járatban a bebetonozott boltozatba beépítik az összes szerelvény- és kötődobozt, védőcsövet. Ezek a későbbi irányítási és üzemeltetési rendszerek működtetése miatt szükségesek. A konzorcium ütemterve alapján várhatóan augusztus végén befejeződik a déli járatban a végleges szerkezet kiépítése, és szeptember elején elkezdődik az északi járatban is a munka. Ezzel a fázissal, valamint az útépítés és a gépészeti kivitelezéssel mind a két járatban jövő júliusig kell végezni, a jövő év végén pedig már a tesztüzem is elindulhat az alagútban.

Az alagút kialakításával párhuzamosan ütemesen halad az északnyugati elkerülő építése is. A 3,6 kilométeres úton három körforgalmat is kialakítanak. Az út nyugati oldalán tavasszal megkezdődött a végcsomópont kiépítése. Itt a régészeti feltárás során több lelet is előkerült, ami nehezítette az előrehaladást. Jelenleg a töltést alapozzák, építik a szakemberek, ezzel párhuzamosan beépítik a vízelvezetést biztosító csőátereszeket. Az SDD Konzorcium a tervek szerint nyáron megkezdi az Ágfalvi úton a körforgalom kiépítését, ahol majd forgalomkorlátozásra kell számítani. A szakemberek felhívták a figyelmet: az északnyugati elkerülő jelenleg munkaterület, ezért ott minden engedély nélküli közlekedés balesetveszélyes. A rendőrség a jövőben rendszeresen ellenőriz majd itt. 

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...