Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miért hármat mérjek?

Egészségsarok

Miért hármat mérjek?

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

A vérnyomásmérésről van szó. Az logikus, hogy ne 1–1 nap mért vérnyomásadatából próbáljon levonni következtetést, hiszen például egy fronthatás jelentősen változtat/ változtathat vérnyomásunkon, de... De miért mérjem egymás után (1–1 perc különbségekkel) háromszor a vérnyomásom?

Az egyik ok, hogy a vérnyomásunk szívütésről szívütésre változik, és teljesen egészséges esetben is különböznek az egymás utáni mérések. Ha szépen türelemmel mérünk, általában csökkenést tapasztalunk. Ha felhúzzuk magunkat az értéken, akkor meg egyre feljebb tudjuk srófolni. De miért nem elég 2 mérés? Az ok kicsit matematikai (is).

Két számnak csak átlaga van. Az egyszerűség kedvéért 160/90 és 140/80 átlagértéke: 150/85. Három értéknél viszont (például 170/90, 140/80, 140/85) van átlag (ez most szintén 150/85), de lesz még egy adatunk. Ez pedig a szórás. A szórás megmutatja, hogy az átlagtól milyen távol esik a legmagasabb és a legalacsonyabb érték. Minél kisebb a szórás, az értékek annál jobban „összefekszenek”, vagyis megbízhatóbbak. A legegyszerűbb mindig mindhárom értéket egymás alá leírni. Figyelem: a visszamérésekkel a cél általában 135/85 Hgmm alatti vérnyomásérték!

Dr. Tschürtz Nándor

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.