Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalok versenye
Két évvel ezelőtt a svédországi Göteborg adott otthont az Európa-bajnokságnak Fotó: worldskillseurope.org

550 soproni tanuló utazik nézőként a Európa-bajnokságra

Fiatalok versenye

| Horváth Ferenc | Panoráma

Közép–Kelet-Európában hazánk rendezi meg elsőként a EuroSkills versenyt, a fiatal szakemberek Európa-bajnokságát, amelyen 25 év alatti tehetséges fiatalok mérik össze tudásukat.

– A EuroSkills verseny egy jelentős nemzetközi szakmai esemény, a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, amelyet kétévente rendeznek meg. (A köztes években szervezik meg a WorldSkillst, a világbajnokságot.) A EuroSkills Budapest 2018 rendezvényen 40 különböző szakmában – 6 szakmacsoportban – küzdenek meg a versenyzők, hazájuk legjobbjai – mondotta Horváth Vilmos,  a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– Mintegy 600 versenyző és több ezer kísérő érkezik Budapestre. A háromnapos verseny mellett kiállításokra, konferenciaprogramokra és egyéb szakmai rendezvényekre is sor kerül. Az, hogy Magyarország rendezheti meg régiónkból elsőként ezt az egész Európában és a világban is elismert, nagy presztízsű versenyt, óriási elismerés az országnak.

Mint megtudtuk, a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy a helyszínen interaktív, látványos formában a versenyekkel párhuzamosan kipróbálhassák a különböző szakmákat.

– A rendezvénnyel az általános iskolák 6–7–8. évfolyamos diákjait és a szakmát tanuló középiskolás korú fiatalokat szólítjuk meg – folytatta a kamara elnöke. – Éppen ezért a kamara szervezésében Sopronból és a környező településekről 550 diáknak és kísérőiknek – 11 busszal – biztosítunk lehetőséget, hogy részesei lehessenek a nagyszabású eseménynek. Az utazók 70 százaléka pályaválasztás előtt álló általános iskolás, 30 százaléka pedig középiskolás.
A rendezvényt a Hungexpo Vásárközpont területén rendezik meg szeptember 26–28. között.

Skill: mit jelent?
A skill (angol) szó eredeti jelentése magyarul: ’jártasság, gyakorlat, gyakorlottság, ügyesség, készség’. Többes száma a skills.

Kapcsolódó cikkek