Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

1999

Szokolay Sándor újabb elismerése

A Sopronban élő Kossuth-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor eddigi életműve újabb elismerést érdemelt ki: a magyar kultúra napja alkalmából az alkotóművész a magyar zenekultúra gazdagításában kifejtett eredményes munkálkodásáért Kodály Zoltán-díjban részesül. A hírneves komponista Budapesten a Professzorok Házában ma délelőtt veheti át a Pro Renovanda Cultura Hungáriáé Alapítvány elnökétől, Glatz Ferenctől a Kodály Zoltán-díjat. – Hét opera és megannyi más mű megalkotása után alkotókedvem egyre inkább a szimfónia irányába mozdul el. Nemeskürty István, a millenniumi ünnepségek kormánybiztosa felkért, hogy az alkalomra írjak egy kóruszenekari művet. Ezt szánom III. szimfóniámnak, amelynek előadása 2000 első napjaiban lesz, mondotta Szokolay Sándor.

(Kisalföld)

1979

Látogatás Rázó József festőművésznél

„Mi van a Rázóval?” – kérdezgették mostanában a szakmabeliek egymástól, Rázó József ugyanis az utóbbi két évben keveset hallatott magáról. Igaz, hogy kollektív kiállításokon részt vett 1977-ben Győrött és Sopronban, tavaly Csornán volt önálló kiállítása, de főleg a régebbi képeivel szerepelt. A csornai kiállítás kicsit hazatérés is volt: csornai születésű, és nemcsak ifjúkori emlékeket hozott onnan magával Sopronba, hanem olyan régi festett és faragott bútorokat is, amelyeknek korát háromjegyű számmal írják. Maga restaurálja a ládákat, asztalokat (…). Az igazság az, hogy hosszas betegség kínozta, és ez elvette a kedvét a munkától, mostanára azonban szinte kiéhezett a festésre: az egész napos fárasztó munka után (a siketek és nagyothallók soproni iskolájában tanít) gyakran késő estig dolgozik a padlástérből leválasztott hangulatos műteremben. Szelíd derűvel emlegeti, hogy hányszor tanácsolták neki: „Te csak akvarellezz, ne csinálj mást!”. Nem tudja, biztatás-e ez vagy bántás. Mindenesetre most régóta csak olajjal fest, vázlataiból is rendre olajkép kerekedik. (Kisalföld)

1959

Dicsőséget szerez Sopronnak

Szekeres Béla, a MAFC atléta szakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője Sopronban érettségizett 1956 nyarán. 4.14 perces idővel középiskolás bajnokságot nyert ezerötszáz méteren.

Szekeres Béla 1957-ben négy országos ifjúsági rekordot állított fel 1500-on, 2000 méteren, 3000 méteren és akadályfutásban.

Jelenleg a villamosmérnöki kar III. éves hallgatója. 1958-ban 4,22 tanulmányi átlaggal és kiemelkedő sporteredményeivel elnyerte a Műszaki Egyetem hallgatói részére alapított „Jó tanuló – jó sportoló” vándordíját. A rendszeres tanulás, a napi átlag két – két és fél órás edzések mellett arra is van ideje, hogy a Hess András téri kollégiumban kedves szórakozásának, a rádióamatőrködésnek is hódoljon. (A jövő mérnöke)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek