Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színház: kezdődik  A szenvedély évada

Színház: kezdődik A szenvedély évada

| Kultúra

Rómeó és Júlia; Az angyalok nem sírnak; A pacsirta; Legyetek jók, ha tudtok; A vén bakancsos és fia, a huszár; Csókos asszony – bemutatták a Petőfi Színház következő évadtervét.

Megtartották a közönség évadának záró társulati ülését múlt héten a Soproni Petőfi Színházban. Elsőként Kóczán Péter, a Pro Kultúra társügyvezetője mondott beszédet, amelyben megköszönte munkatársainak, hogy helytálltak az elmúlt kilenc hónapban. Az egybegyűlteket dr. Farkas Ciprián is köszöntötte; a polgármester ünnepi beszédében kiemelte, a politikának és a színháznak együtt kell működnie a válság időszakában is.

Ezután Kiss József, a teátrum új igazgatója vette át a szót, aki a színház kulturális jelentőségéről és a szenvedély életünkben betöltött szerepéről fejtette ki gondolatait. Elmondta: folytatják Németh Ervin dramaturg vezetésével a színházi nevelési programjukat, valamint tervezik az Ádámok és Évák ünnepének diákságot megmozgató elkészítését jövő év elején. Továbbra is számít a színház a Sopron Balett munkájára, rajtuk kívül a kaposvári egyetemről érkeznek fiatal tehetségek, akik szerepelnek az előadásokban. A társulatból távozik Rácz Botond táncművész és Kisfaludy Zsófia színművész, valamint Katona Imre vezető dramaturg is.

A szenvedély évada felnőtt előadásainak sorát Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabjával kezdik szeptember 23-án, amelyet Eperjes Károly rendez. Ezután Kiss József: Az angyalok nem sírnak című színművét mutatják be november 4-én. A kamaraszínházban Jean Anouilh: A pacsirta című, Jeanne d’Arc drámáját játsszák Kéri Kitty rendezésében. Január 27-én Vajda Katalin: Legyetek jók, ha tudtok! című zenés játékát adják elő, az előadás rendezője Nagy Viktor, főszereplője Eperjes Károly. Március 19-én Szigeti József – Horváth Z. Gergely: A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínművét állítja színpadra Eperjes Károly. A szezont Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony című darabjával zárják, az előadást Kiss József rendezi.

Az alsós és óvodás bérletesek megnézhetik Csukás István – Bor Viktor – Berkes Gábor – Sajdik Ferenc Pom Pom, avagy Gombóc Artúr a világ körül című zenés meséjét, a Hamupipőke című zenés mesejátékot. A Sopron Balett a Harangozó-díjas Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfusok vezetésével tavasszal egy mesebalettel ajándékozza meg a gyerekeket.

Az évadzárón átadták Az év színésze díjat Savanyu Gergelynek, Az év táncosa elismerést pedig Soengoshev Ruslannak.

Végül Eperjes Károly bejelentette, művészeti tanácsadóként folytatja munkáját Sopronban.

Kapcsolódó cikkek