Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A cukron túl

| Tallózó

A cukorbetegség kimondása – tehát a diagnózis felállítása – ma is a tartósan emelkedett vércukorértékek igazolásán alapul.

 A diabetes mellitus hatékony kezelésének fokmérője a vércukorértékek „normál” tartományba való csökkentése vagy legalább ahhoz való közelítése. Emiatt a cukorbetegség természetesen ma is a cukorról szól, de… Itt sem önmagában a cukor a kérdés. A betegség a szív-érrendszeri, vese- (és idegrendszeri) károsodások egyik meghatározó forrása, oka. A kezeléssel mindig ezen károsodások megelőzésére, illetve a már kialakult, elsősorban érrendszeri problémák megállítására kell törekednünk.

A kezelés elengedhetetlen alapja az étrend/ életmód hatékony átalakítása, de olyan gyógyszert/ gyógyszereket is kell alkalmaznunk – személyre szabottan – amely/ amelyek a vércukorcsökkentő hatáson túl egyértelműen igazolt szív-érrendszeri (és vese-) védő hatással is rendelkeznek.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Hinni, tenni… élni

2020. 09. 23.

Amikor az ember olyan szakmát (úgy érzem, hivatást) választ, ami ma egyértelműen a tudományos bizonyítékok alapjára épül, idő kell annak felismeréséhez, hogy életünkben korántsem minden bizonyítható tudományos módszerekkel.