Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A cukron túl

| Tallózó

A cukorbetegség kimondása – tehát a diagnózis felállítása – ma is a tartósan emelkedett vércukorértékek igazolásán alapul.

 A diabetes mellitus hatékony kezelésének fokmérője a vércukorértékek „normál” tartományba való csökkentése vagy legalább ahhoz való közelítése. Emiatt a cukorbetegség természetesen ma is a cukorról szól, de… Itt sem önmagában a cukor a kérdés. A betegség a szív-érrendszeri, vese- (és idegrendszeri) károsodások egyik meghatározó forrása, oka. A kezeléssel mindig ezen károsodások megelőzésére, illetve a már kialakult, elsősorban érrendszeri problémák megállítására kell törekednünk.

A kezelés elengedhetetlen alapja az étrend/ életmód hatékony átalakítása, de olyan gyógyszert/ gyógyszereket is kell alkalmaznunk – személyre szabottan – amely/ amelyek a vércukorcsökkentő hatáson túl egyértelműen igazolt szív-érrendszeri (és vese-) védő hatással is rendelkeznek.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Gyógyítók családja

Gyógyítók családja

2020. 02. 12. | Pluzsik Tamás

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Hoffer Lajos sebész főorvosnak mindkét gyermeke az orvosi hivatást választotta, de már az unokája is medikushallgató.