Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barangolás a természetben
Tavaly rendkívül népszerűek voltak a Fertő–Hanság Nemzeti Park kenutúrái, ezek során a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a belső tavak élővilágát mutatják be. Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park

Minden évben hirdetnek kerékpáros és gyalogos túrákat is

Barangolás a természetben

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros túrákon kívül újdonságokkal is előrukkolnak.

A tavaszi–nyári szezonban a nemzeti park munkatársai folyamatosan izgalmas túrákat szerveznek.

– Tavaly rendkívül népszerűek voltak a kenutúráink – tudtuk meg Geréné Földvári Arankától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezetnevelési Osztályának megbízott vezetőjétől. – Ennek során a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak szinte zavartalan élővilágát mutatjuk be. Ezek a programok remek alkalmat kínálnak növénytani ismereteink gyarapítására és a madarászkodásra. Felújítottunk egy régi Land Rover Defendert, mellyel az érdeklődők a hajdani vadvízország, a Hany rejtett útjain barangolhatnak. Az izgalmas szafari során a Hanság nehezen megközelíthető területeinek gazdag élővilágába pillanthatnak be a résztvevők, és Hany Istók nyomán haladva találkozhatnak szürkemarhákkal, bivalyokkal és madarak sokaságával.

Ahogy minden évben, kerékpáros és gyalogos túrákat is hirdetnek a Fertő környékén és a Hanságban, valamint a Szigetközben. A Soproni-hegységben egy könnyű séta során élvezhetjük a friss hegyi levegőt a festői szépségű Hidegvíz-völgyben, a Rák-patak partján haladva. A madarak édes dalolásával a háttérben a túravezető érdekes történeteket mesél az élővilágról, a környék ritka virágairól, izgalmas rovarjairól.

– Szintén újdonságként szerepel a nemzeti park kínálatában a nagycenki, több mint kétszázötven éves hársfasor megtekintése – folytatta Geréné Földvári Aranka. – Hazánk egyik elsőként (1942-ben) védetté nyilvánított területén számos faj képviselője rejtőzködik, melyek megfigyelésében távcsöveket is segítségül hívunk. A csáfordjánosfai tőzikés erdő szépségeit nem csak a virágzáskor érdemes felfedezni. A Répce ösvény vonalát követve a Répce folyó tájformáló erejéről, a partját szegélyező galériaerdőkről, az ártereiben meghúzódó értékes mocsárrétek és keményfás ligeterdők élővilágáról tudhatnak meg adalékokat az érdeklődők. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...