Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron város kékfrankosa
– Külön öröm, hogy egy kékfrankos lett a nyertes – mondta a borversenyen elért sikeréről Iváncsics Zoltán. Fotók: Filep István

Iváncsics Zoltán: A bornak ne csak múltja legyen, hanem jövője is!

Sopron város kékfrankosa

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a szakértőket is meggyőzte: 2020-as évjáratú soproni kékfrankosát választották Sopron város vörösborának az idei versenyen.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt (Éves soproni borpárbaj, Soproni Téma, 2024. április 17.), a borverseny bírái a Soproni borvidék legjobb nedűit díjazták. Emellett azonban megválasztották Sopron város borait is: a szak­értők vörösbor kategóriában az Iváncsics Pincészet 2020-ban palackozott soproni kék­frankosának ítélték a rangos elismerést. – Bevallom, meglepődtem, egyáltalán nem számítottam rá – mesélte Iváncsics Zoltán. – Természetesen nagyon örültem, hogy az én egyik boromat találták a legjobbnak. Külön öröm, hogy egy kékfrankos lett a nyertes. Amellett, hogy ez a fajta különleges helyet foglal el a szívemben, és a pincészetünk egyik legkedveltebbje, tudjuk, hogy a Soproni borvidék zászlóshajója is.

Hozzátette: sok a feltörekvő borászat a térségben, amelyek szintén neveztek a versenyre. Ennek eredményeként minden eddiginél több tételt kóstoltak a bírák. A termelő összesen tizenhárom bort nevezett a megmérettetésre, melyekkel kilenc arany- és négy ezüstérmet érdemelt ki.

Régóta ismert tény, hogy világviszonylatban a borok egy főre jutó fogyasztása folyamatosan csökken. A termelő szerint természetesen az lenne a legjobb, ha ezt a tendenciát meg tudnák fordítani, hogy a bornak ne csak múltja legyen, hanem jövője is. A pincészetek ezért különböző módszereket alkalmaznak, hogy az eladásaik maximalizálása mellett a régi hagyományoknak is megfeleljenek. – Ezt a problémát igyekszem úgy áthidalni, hogy a termés­átlagokat csökkentem. Így a boraimban intenzívebb, testesebb, tartalmasabb ízvilág tükröződik, úgymond exkluzívabbá válnak. A nagyobb minőség elérése azonban több befektetésbe – idő és pénz – kerül – ismertette. – A legfontosabb cél reprezentálni a soproni borok kiváló hírét, öregbíteni azok hírnevét. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy a régi hagyományokat visszaépítsük a mindennapjainkba. Kialakítottunk egy modern kóstolóhelyiséget, amelynek segítségével be tudjuk mutatni borainkat a helyi és a városba érkező borkedvelőknek egyaránt.

Az eredmény nem maradt el: az Iváncsics Pincészet patinás, budapesti vendéglátóhelyekre is szállít boraiból, ezúton is bizonyítva, hogy a soproni kék­frankos fontos helyet foglal el az ország borfogyasztói „vérkeringésében”. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek