Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pezsgő teniszélet városunkban
– Örömmel tapasztaltuk, hogy rendkívül népszerűek a tenisztornák Sopronban. Éppen ezért a tavalyi évtől rendezünk egy úgynevezett adventi kupát is – nyilatkozta lapunknak Kondor Szabolcs. Fotó: Németh Péter

Kondor Szabolcs: Több százan ragadnak rendszeresen ütőt Sopronban

Pezsgő teniszélet városunkban

| Rázó László | Sport

Töretlen a teniszsport népszerűsége Sopronban – ezt a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség teniszszakág-vezetője, Kondor Szabolcs mondta lapunknak. 5–6 éves kortól kezdenek a gyerekek teniszezni, korhatár pedig nincs, több 90 év feletti teniszezőt is számon tartanak.

– Mikor kezdett komolyabban terjedni a tenisz Sopronban?

– A polgárosodással együtt sok sporttevékenység lett egyre népszerűbb, ezek közé tartozott a tenisz is. A századfordulótól egyre komolyabb teniszélet zajlott Sopronban, szépen lassan kialakultak azok a bázisok, amelyek részben ma is működnek. Az első teniszpályákat az Erzsébet-kert melletti, jelenlegi gyermekjátszótér helyén alakították ki, természetesen ezek a pályák még nem a mai salakborítású, hanem gyep-, illetve homokpályák voltak.

– Jelenleg hol lehet teniszezni?

– A legfontosabb helyszín az SVSE-sporttelep, itt nyitott salakpályák mellett arra is van lehetőség, hogy a téli szezonban fűtött sátorban teniszezzenek a versenyszerűen játszó fiatalok és az amatőr sportolók. Ezen a helyszínen van két keményborítású pálya is, amely azért fontos, mert manapság a nagy versenyek többsége ilyen pályákon zajlik szerte a nagyvilágban. A Hotel Szieszta, valamint a Hotel Sopron mellett is üzemelnek teniszpályák, ezek salakos borításúak. Mindhárom helyszín népszerű a teniszezők körében.

– Körülbelül hányan teniszeznek ma városunkban?

– Több százan ragadnak rendszeresen ütőt, általában kisebb-nagyobb baráti társaságok mennek el közösen teniszezni. Közülük mint­egy 60–70-en az amatőr teniszversenyeken is megméretik magukat.

– Milyen lehetőségük van a teniszezőknek, ha versenyezni szeretnének?

– A soproni szabad­idős felnőtt férfi tenisz csapatbajnokság májustól szeptemberig tart. Két helyszínen, az SVSE-sporttelepen, illetve a Hotel Sopron melletti pályákon vannak a mérkőzések. 12–15 csapat vesz részt a bajnokságban, amelyben egy korosztályos bontás van: a 45 év alattiak és 45 év felettiek külön versenyeznek. Havonta két fordulót rendezünk, mindenki mindenkivel játszik, ez alapján alakul ki a végső sorrend. Általában 2–6 fős csapatok lépnek pályára.

– A bajnokság mellett rendszeresen rendeznek tenisztornákat is, milyen gyakorisággal?

– A korábbi években általában 4 ilyen tornát rendeztünk, kettőt kora nyáron, kettőt pedig ősszel. Örömmel tapasztaltuk, hogy rendkívül népszerűek a tenisztornák Sopronban. Éppen ezért a tavalyi évtől rendezünk egy úgynevezett adventi kupát is, ezt már a versenyszezonon kívül, a téli időszakban bonyolítjuk le az SVSE-pályán található, sátras pályákon. Igazi kuriózum ez a torna, nagyon sokan jöttek, így minden bizonnyal idén is rendezünk hasonló kupát decemberben.

– Minek köszönhető a tenisz népszerűsége?

– Azt gondolom, minden korosztály megtalálja a játék szépségét, egyszerűen csak megfelelő ellenfelet kell választani. Sok gyerek teniszezik városunkban, de az idősebb korosztályok is rendszeresen ott vannak a pályákon. Több olyan teniszezőt is ismertem, aki kilencvenedik életévén túl is aktív játékos volt. A tenisznek közösségformáló hatása is van, a játék után le lehet ülni egy ital mellett beszélgetni a partnerekkel, barátokkal, de izgalmas lehet mások mérkőzéseit is megnézni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik a küzdelem

Folytatódik a küzdelem

2024. 05. 01. | Munkatársunktól

Papp Klaudia, a Sopron Basket irányítója szerint komoly esélye van a csapatnak arra, hogy bronz­érmesként fejezze be az idei bajnokságot. Ehhez azonba...