Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
125 éve a gyermekek neveléséért
A jubileumi ünnepségen tavaszköszöntő műsort adtak a Lewinsky Anna Gyakorló Óvodába járó gyerekek. Fotó: Filep István

A Benedek Elek Pedagógiai Kar története összefonódott a város történelmével

125 éve a gyermekek neveléséért

| Szilágyi Andrea | Panoráma

– A Benedek Elek Pedagógiai Kar lendületben van, Sopron városa is lendületben van, és azt kívánom, hogy ez maradjon is így még legalább 125 évig – mondta dr. Farkas Ciprián múlt szerdán, az óvodapedagógiai kar 125 éves jubileumát ünneplő eseményen.

125 éve képeznek városunkban óvodapedagógusokat, jelenleg a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán. A jeles alkalomból szakmai és kulturális programok sorozatával várta az intézmény az érdeklődőket.

– Az óvodai élmények mind­annyiunk számára meghatározóak, az óvodapedagógusok meghatározzák gyermekkorunkat – kezdte beszédét prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. – Büszkék vagyunk rá, hogy intézményünk immár 125 éve otthont ad ezen pálya választóinak.

– A jövő nemzedékeinek felnevelése hálás, ugyanakkor kihívásokkal teli hivatás – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – A Benedek Elek Pedagógiai Kar története összefonódott a város történelmével. Nagy múltú, patinás és méltán híres oktatási intézet, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. 1899 óta várja az óvónőknek készülő diákokat, 65 évvel később már hazánk egyik legfontosabb pedagógusképző központjává vált. A kar lendületben van, Sopron városa is lendületben van, és azt kívánom, hogy ez maradjon is így még legalább 125 évig.

– Soproni lokálpatriótaként én is itt jártam óvodába, mely meghatározó élménnyé vált számomra – köszöntötte a vendégeket Kiss Dávid, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője. – Egy másik évfordulót is ünnepelhetünk ma: idén 25 éves (mai formájában) az Oktatási Hivatal.

Hozzátette: a negyed évszázad eltörpül a 125 év mellett, de mint partnerszervezetek sok eredményt értek már el együtt, és reméli, hogy a közös munka a jövőben folytatódik.

Az egybegyűlteket köszöntötte még dr. Varga László, a Benedek-kar dékánja és Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke is.

A beszédeket követően a Lewinsky Anna Gyakorló Óvoda növendékeinek tavaszköszöntő műsorát élvezhették az érdeklődők.

Az évforduló alkalmából emléktáblát avattak az épületben.

A jubileum programjai: A 125. évforduló alkalmából szakmai, kulturális programok sorozatával várja az érdeklődőket a kar. Múlt héten népdaléneklési megmérettetést hirdettek, továbbá nemzetközi neveléstudományi konferenciát és nemzetközi hetet szerveztek, ősszel pedig pedagógiai versenyt is tartanak. A szervezők arra kérik a soproniakat, egykori hallgatókat és oktatókat, osszák meg velük írásos, fotós emlékeiket a soproni óvóképzőről, a gyermeknevelés múltjáról.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek