Az ősz ajándékai – a kökény és a csipkebogyó

| Benke Éva

Ősszel a növények életereje – úgy tartják – a termésekbe és a gyökerekbe húzódik. A legtöbb hatóanyag, amit gyógyításra vagy a szervezetünk erősítésére használhatunk, épp ezekben a növényi részekben található meg ilyenkor.

Az egyik legszebb színű termés a hamvaskék kökény, népies nevén a zabszilva. Akkor lesz fogyasztható, finom, amikor megcsípi a dér, azaz épp most, a novemberi reggeleken érik be. Erősen összehúzó, régen szájüregi sebeket, torok- és emésztőrendszeri gyulladásokat kezeltek vele. Gyógyító ereje magas csersavtartalmából ered, a kökénytermésből készült főzet az emésztőrendszer gyulladt nyálkahártyáira van jó hatással, hasmenés esetén is alkalmazták. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Jótékony hatással van a szívre, készülhet belőle lekvár, mártás és bor is.

A csipke­bogyó talán az egyik legismertebb, gyógynövényként számon tartott termés. Hogy magas vitamintartalmát megőrizze, hidegáztatással készíthetünk belőle kivonatot: este az érett, megmosott csipkebogyókat langyos vízbe áztatjuk, reggel leszűrjük és hidegen vagy langyosan fogyasztjuk. Gyümölcs- és gyógyteakeverékek alkotóeleme is lehet, ebben az esetben savanykás íze és a teát megfestő hatása miatt használjuk. Szörpnek, lekvárnak is finom, elkészítése jó móka, elég macerás, de megéri, hisz nemcsak kenyérre kenve, de húsok mellé is kiváló.

Teljes verzió