Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ősz ajándékai – a kökény és a csipkebogyó
Csipkebogyó és kökény Fotó: Benke Éva

Az ősz ajándékai – a kökény és a csipkebogyó

| Benke Éva | Zöld Sopron

Ősszel a növények életereje – úgy tartják – a termésekbe és a gyökerekbe húzódik. A legtöbb hatóanyag, amit gyógyításra vagy a szervezetünk erősítésére használhatunk, épp ezekben a növényi részekben található meg ilyenkor.

Az egyik legszebb színű termés a hamvaskék kökény, népies nevén a zabszilva. Akkor lesz fogyasztható, finom, amikor megcsípi a dér, azaz épp most, a novemberi reggeleken érik be. Erősen összehúzó, régen szájüregi sebeket, torok- és emésztőrendszeri gyulladásokat kezeltek vele. Gyógyító ereje magas csersavtartalmából ered, a kökénytermésből készült főzet az emésztőrendszer gyulladt nyálkahártyáira van jó hatással, hasmenés esetén is alkalmazták. Magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Jótékony hatással van a szívre, készülhet belőle lekvár, mártás és bor is.


A csipke­bogyó talán az egyik legismertebb, gyógynövényként számon tartott termés. Hogy magas vitamintartalmát megőrizze, hidegáztatással készíthetünk belőle kivonatot: este az érett, megmosott csipkebogyókat langyos vízbe áztatjuk, reggel leszűrjük és hidegen vagy langyosan fogyasztjuk. Gyümölcs- és gyógyteakeverékek alkotóeleme is lehet, ebben az esetben savanykás íze és a teát megfestő hatása miatt használjuk. Szörpnek, lekvárnak is finom, elkészítése jó móka, elég macerás, de megéri, hisz nemcsak kenyérre kenve, de húsok mellé is kiváló.



Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...