A virágok birodalmát építik

| Szilágyi Andrea

Kecskés Katalin kertjében tavaly márciusban még markológéppel ásták ki a talaj felső 60 centiméterét képező agyagréteget. Az eltelt másfél évben férjével közösen szívvel-lélekkel telepítették és gondozták a területet, aminek meg is lett az eredménye…

Idén is népszerű volt a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny, az eredményekről lapunkban is beszámoltunk (Virágruhában Sopron, Soproni Téma, 2023. szeptember 20.). Kecskés Katalinék családi házak kategóriában érték el a második helyezést. (Ezúttal az első Mogyorósi Rita lett, akit már többször bemutattunk a Soproni Témában, illetve Halaszthatatlan őszi teendők című írásunkban most is szerepel.)

– Idén vettem részt először a megmérettetésen, a férjem tudta nélkül adtam be a jelentkezésemet – mesélte nevetve Katalin. – Nem gondoltam volna, hogy sikerül megcsípni a 2. helyet. Erős volt a mezőny, így hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Másfél éve kezdtük el betelepíteni a kertet, az esélytelenek nyugalmával neveztem.

Katalin és férje két éve költözött be a mostani házukba, az udvar rendbetétele azonban nem várt akadályokat gördített eléjük: agyaggal volt feltöltve a teljes terület. Markológéppel kellett kiforgatni az udvar talajának felső 60 centiméterét, hogy visszapótolhassák azt virágfölddel. Ezután kezdődhetett csak el a beültetés. – Helyi termelőktől is vásároltunk palántákat, de sokan adtak hagymákat a saját kertjükből – folytatta Katalin. – Kutyasétáltatás közben többen is kérdezték, hogy milyen virágokat ültettünk el eddig. Ezek után sokszor előfordult, hogy délután lógott a kerítésen egy zacskó tele hajtásokkal. A levenduláinkra különösen büszkék vagyunk, a Pannonhalmi Főapátságból származnak.

Kertjüket több mint 300 féle virág színesíti. Ezek között megtalálhatóak a kála, az írisz és a sásliliom különböző fajtái, illetve tulipánból és nárciszból közel 750 tővel büszkélkedhetnek.

Katalinék a kertépítés során a modernitást is előtérbe helyezték. – A férjem épületautomatizálással foglalkozik, ezért nekünk nemcsak a ház, hanem a kert is „okos”. Talajszenzorok monitorozzák a föld összetételét, így pontosan követhető, hogy mi az, amiből éppen hiány van – ismertette a kerttulajdonos. – Az öntöző is erre a rendszerre van rácsatlakoztatva, így sosem használ vizet feleslegesen. Nem nagyon szeretünk mesterséges anyagokat használni, inkább mulcsozunk, így próbáljuk javítani a talaj minőségét.

Katalin elmondása szerint kertjük sosem lesz kész, mindig lesz mit rajta szépíteni. Már az új célt is kitűzték maguk elé. – A kert végében lévő padnál futtatjuk be a kerítést rózsával. Tavasszal ültettük el őket, valamelyik már virágzott idén. Az idősek szeretnek időzni azon a padon egy hosszú séta után és valamiért mindig fordítva ülnek rajta… – zárta Katalin.

Kártevők ellen: A kerttulajdonos elmondása szerint többfajta madár – köztük védett is – fészkelte be magát a család udvarába. Tavaly egy erdei barna varangy is náluk lelt otthonra, illetve több mókusuk is van, őket etetik és itatják. Ennek köszönhetően nincsenek kártevőik. 

Teljes verzió