Közös örökségünk

| Huszár Judit

Megerősítette testvérvárosi kapcsolatát Sopron és Bad Wimpfen – az erről szóló nyilatkozatot szombaton írta alá dr. Farkas Ciprián és Andreas Zaffran a soproni városházán.

Mint ismert, a kapcsolat akkor kezdődött, amikor a Sopronból 1946-ban elűzött németek nagy része Bad Wimpfenben és környékén talált új hazát. A városban szívesen látták az új polgárokat, akik kulturális egyesületet és múzeumot is alapítottak. – Összekötnek minket a közös kulturális gyökerek – mondta a testvérvárosi találkozón dr. Farkas Ciprián. – A második világháború rengeteg áldozatot követelt hazánkban és Németországban is. Sopron történetének egyik legválságosabb éve volt 1946.

Sopron polgármestere megköszönte mindazoknak a munkáját, akik a testvérvárosi kapcsolat kialakításán, fenntartásán dolgoztak.

Andreas Zaffran 2022 óta Bad Wimpfen polgármestere. Ő is méltatta a két város kapcsolatát, amelyet olyan közös örökségnek nevezett, amit kötelességünk megóvni. Fontosnak látja a jövő alakításában a fiatalok szerepét, akiket a közös sport- vagy zenei események is összekovácsolhatnak.

A két polgármester a rendezvény végén aláírta a testvérvárosi szerződés megerősítéséről szóló dokumentumot, valamint mindketten átadták településük jelképes ajándékát.

A rendezvényen részt vett dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Bad Wimpfen-i delegáció tagjai, valamint soproni önkormányzati képviselők.

A műsorban közreműködött a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, amely a testvérvárosi együttműködés megszületésétől élő kapcsolattal rendelkezik a Bad Wimpfen-i Concordia énekegylettel.

Bad Wimpfen körülbelül 7000 fős kisváros, Németország délnyugati részén fekszik. Ma ismert gyógyfürdő, gyógy- és rehabilitációs centrum működik a településen. 1951-ben Bad Wimpfen vezetése gondnokságot vállalt a Sopronból kitelepített németek felett, majd 1991-ben testvérvárosi szerződést kötöttek a települések vezetői. A 30. jubileum ünnepét 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, ezután Bad Wimpfenben választások következtek, az új polgármester most járt először Sopronban.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Betöltés…

Teljes verzió