Közös munka, közös öröm

| Bertha Ágnes

Komoly elismerést nyert el a Károly-ma­gas­lati Öko­tu­risz­ti­kai Lá­to­ga­tó­köz­pont: a Föld­­­­­­mű- velésügyi Mi­­nisz­térium és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-es pályázatán kiérdemelte Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést.

Egy évvel ezelőtt készült el a Ta­­­nulmányi Erdőgazdaság Zrt. be­­­ruházásában a Kőhalmy Vadászati Múzeum, majd idén tavasszal átadták az erdei élményparkot is a mezítlábas tanösvénnyel. Ezek a létesítmények – élükön természetesen a Károly-kilátóval – a leglátogatottabb részévé váltak a Soproni Parkerdőnek.  

A Károly-magaslati Öko­tu­risz­ti­kai Látogatóközpont irányítója, a vadászati múzeumban folyó erdei iskolai programok ötletgazdája, így a pályázat kivitelezője Bánáti László, a TAEG parkerdei és kommunikációs igazgatója volt. – Komoly, nagy értékű elismerés, amit elnyertünk, nagyon örülünk neki, hi­szen a látogatóközpontot minden kollégám a ma­­gáénak érzi, egy szívvel–lélekkel dolgoztunk a létrejöttén – mondta el Bánáti László. – Nem is számítottunk rá, hogy kiérdemeljük az elismerést, hiszen a ko­­rábbi években nagyobb lé­­tesítmények kapták meg a cí­­met, de a bírálóknak éppen az tetszett, hogy a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont egyedi és nem túl nagy.

A pályázatot a nyáron adta be a TAEG, a kategóriájában a megadott szempontok alapján magas pontszámot kapott a bírálóktól, így a háromtagú bizottság személyesen is felkereste a Ká­­roly-kilátót és környékét. – Arra kü­­lön büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években 1., 2. és 3. helyezettet is hirdettek a pályázaton, idén pe­­dig csak mi nyertük el Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést – tette hozzá a parkerdei igazgató.

A cím elnyerésére 2010 óta pályázhatnak ökoturisztikai lé­­tesítmények üzemeltetői öko­tu­­­­risztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. Az előzetes értékeléskor a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a lé­­tesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták a ter­­mészeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus él­­ményeket, a terület értékeinek élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét, interaktivitását is.

A pályázaton a Károly-magaslati látogatóközpont mellett Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum kapta. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 különdíjat pedig az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont érdemelte ki.

Teljes verzió