Korszakos ingakísérlet

| Pluzsik Tamás

Ismét lengett a Foucault-inga a Vasvillában. A szerkezetet Léon Foucault születésének 200. évfordulója apropóján indították el.

Léon Foucault (1819–1868) francia fizikus nevét leginkább híres ingakísérlete, illetve a róla elnevezett inga őrzi, mellyel 1851-ben kísérleti bizonyítékot szolgáltatott a Föld tengely körüli forgására. Ehhez egy 67 méter hosszú dróton lengő, nehéz vasgömb mozgását elemezte a párizsi Pantheonban. 

– Kétszáz éve született Léon Foucault, ezért úgy gondoltuk, hogy az iskola tanulóinak a magunk sajátos körülményei között reprodukáljuk az ő korszakos kísérletét – mondta Fekete Attila Ignác tanár, aki fizikára oktatja a Vasvilla diákjait.

Az iskola aulájában tizenkét méter magasságban felfüggesztett inga csapágyrendszerét Miklós Horváth István tervezte meg, az egész inga kivitelezője pedig Temesi Erik volt. Maga a szerkezet, melynek a súlya ugyanúgy 28 kilogramm, mint volt annak idején Foucault kísérleténél a Pantheonban, már hat évvel ezelőtt elkészült, de a diákgenerációk változása miatt nagyon sokan ezt a szerda délelőtti nagyszünetben láthatták először.

– Az inga lengésideje 12 másodperc, és hogy ha egy napig szabadon lengne, amire a finom csapágyrendszer elvileg lehetőséget is adna, akkor alatta a Föld mintegy 5 fokkal fordulna el – tudtuk meg Fekete Attila Ignác előadásából, aki miközben az inga lengett, Foucault egyéb tudományos munkásságát is ismertette. 

Teljes verzió