Ez történt az új év hajnalán

| Munkatársunktól

Jelentős adomány a rászorulóknak, sikeres év a polgárőröknél, nagyszabású szilveszteri és újévi koncert, sportos évbúcsúztató és kislány hajas baba – hírösszefoglalónkban olvashatnak az elmúlt hetek fontosabb eseményeiről.

A borlovagok ajándéka 

100–100 ezer forintos adományt adott át tavaly év végén a bencés templom és a Szentlélek-templom rászoruló családjai számára a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete az Európai Borlovagrend Soproni Legációjával karöltve. Az adományt a Rejpál-házban Horváth Imre városplébános és Horváth László templomigazgató vette át. Dr. Sztancs György borlovag, egyesületi elnök, II. legát köszöntőjében kiemelte: azért nem személyesen adták át a nehéz sorsú családoknak az adományt, mert az atyák jobban ismerik a hívek körülményeit.

Sikeres évet zártak a polgárőrök 

Szilveszter előestéjén tartotta meg évzáró összejövetelét a Soproni Polgárőr Egyesület, ahol a város, a megyei szervezet és a rendőrség képviselőivel közösen értékelték az esztendőt és megfogalmazták legfontosabb terveiket is. Dr. Farkas Ciprián polgármester megköszönte a polgárőrök egész éves munkáját és kiemelte, hogy ők azok az emberek, akik civilként, szabadidejük terhére, a közösség iránti elköteleződésből hasznos szolgálatot teljesítenek a közbiztonság fenntartása érdekében.

Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke eredményesnek értékelte a 2019-es évet, hozzátette: a jövőben szeretnék elindítani a motoros szolgálatot, ami az egész megye területén tevékenykedne.

Világkörüli zenei kaland a fúvósokkal

Több hónapos gyakorlás és előkészület után lépett fel 2019 utolsó napján a Novomatic-arénában Sopron Város Fúvószenekara. A XXXIV. Szilveszteri Koncerten számos közismert művel szolgáltak a fúvósok, sztárvendégként pedig Kiss Zoltán harsonaművész is fellépett a soproniakkal.

A tematika szerint idén egy világkörüli útra kalauzolták el a nagyérdeműt. Magyarországról indulva a vendégek belekóstolhattak Írország, Spanyolország, Olaszország és Ausztria egy-egy kis szeletébe a zenén keresztül. A zenekart a tavalyi évhez hasonlóan ismét Ferenczi Balázs vezényelte.

Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is. A városvezető kiemelte, öröm látni, hogy ennyien búcsúztatják zenével a 2019-es esztendőt, a zenekar vezetőinek pedig a további sikeres működéshez 500 ezer forint értékű ajándékot nyújtott át.

Szilveszteri futás

Idén is futással búcsúztatták az óévet Sopronban. A Soproni Rendészeti Sportegyesület 2019-ben is megszervezte a már hagyományos szilveszteri futást. A több mint száz résztvevő a Lövér körúton haladt végig és tette meg az 5,6 kilométeres távot. Csuka Zsolt, az egyesület elnöke elmondta: a rendezvényen a vidámságra helyezik a hangsúlyt. Az óévbúcsúztató futáson részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is. A rendezvény végén díjazták a leggyorsabb női és férfi indulókat, valamint a 12 év alattiak között is elismerést kaptak a legjobban teljesítők, illetve a legviccesebb jelmezben érkező futó pezsgővel gazdagodott.

Réka az első 2020-as baba

Kislány lett az első újévi baba a Soproni Gyógyközpontban. Kutenics Réka január elsején 10 óra 10 perckor született 3850 grammal és 55 centiméterrel, ő a második gyermek a családban. – Egy nappal korábbra volt kiírva, de végül is újévi baba lett – mondta a Sopronmédiának Kutenics Katalin, a boldog édesanya. – Nagyon elégedett voltam az itteni kórházzal és az ellátással is, a szülés folyamán pedig nagyon sok támogatást kaptam az itt dolgozó orvosoktól és nővérektől.

Koncerttel köszöntötték az új évet

Hagyományosan koncerttel nyitotta meg az új évet a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar január elsején. A Liszt Ferenc Kulturális Központban tartott eseményen a zenészek népes közönség előtt játszották el az ismert és közkedvelt műveket.

A rendezvény keretében elmondta újévi gondolatait dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki kiemelte: az esztendő első pillanatai különlesek, hiszen ilyenkor mindenki bőkezűen kíván sok boldogságot az elkövetkezendő évre embertársainak. – Azt kérem, hogy őrizzük meg ennek a pillanatnak a varázsát az egész esztendőben – emelte ki a polgármester. A rendezvényen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, ­Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő is.

Teljes verzió