Erőt adó kultúránk

| Kóczán Bálint

– A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet meríthetünk – mondta Sopronban Novák Katalin. A köztársaságielnök-jelölt a magyar kultúra napja alkalmából tartott előadást.

1990 óta ünnepli közösen a magyar kultúra napját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja, a Luther Szövetség és a Soproni Kálvin Kör. Hagyományosan a magyar közélet egyik jeles képviselőjét kérik fel, hogy beszéljen a magyarság és a kereszténység viszonyáról. Idén Novák Katalin tartott előadást „Ami a miénk” címmel a Liszt-központban. Ünnepi beszédében kiemelte: nekünk, magyaroknak két születésnapunk is van, augusztus 20-án az országét, a magyar kultúra napján a nemzetét ünnepeljük. Szólt a családok és a nemzeti identitás fontosságáról, a magyar kultúra éltető erejét és sokszínűségét hangsúlyozta.

– A magyar kultúra napján nemcsak a magyar művészetet ünnepeljük, hanem azt is, amit a magyar kultúra tudott adni az egyetemes vagy európai kultúrának. És ez természetesen fordítva is igaz: mindaz magyarrá vált, ami az egyetemesből átszűrődött – nyilatkozta a rendezvény után a korábbi, családokért felelős miniszter, államfőjelölt. – A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet tudunk meríteni. Mi, magyarok, akik fontosnak tartjuk az élet továbbadását, sőt célunk, hogy hosszú távon gyarapodjunk, a kultúra által erőt kaphatunk a mindennapokhoz.

A rendezvényen köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, jelen volt Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, intézményvezető, a kulturális élet szereplői. Felemelő koncertet adott a Fidelissima Vegyeskar, Pataki András, a Petőfi Színház igazgatója versmondással emelte az esemény fényét.

Az előadás előtt Novák Katalin részt vett az ökumenikus imahét záró istentiszteletén az evangélikus templomban.

Teljes verzió