Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erőt adó kultúránk
Novák Katalin a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja, a Luther Szövetség és a Soproni Kálvin Kör meghívására érkezett városunkba. Fotó: Filep István

„Ünnepeljük azt, ami az egyetemesből magyarrá lett”

Erőt adó kultúránk

| Kóczán Bálint | Városi hírek

– A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet meríthetünk – mondta Sopronban Novák Katalin. A köztársaságielnök-jelölt a magyar kultúra napja alkalmából tartott előadást.

1990 óta ünnepli közösen a magyar kultúra napját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Csoportja, a Luther Szövetség és a Soproni Kálvin Kör. Hagyományosan a magyar közélet egyik jeles képviselőjét kérik fel, hogy beszéljen a magyarság és a kereszténység viszonyáról. Idén Novák Katalin tartott előadást „Ami a miénk” címmel a Liszt-központban. Ünnepi beszédében kiemelte: nekünk, magyaroknak két születésnapunk is van, augusztus 20-án az országét, a magyar kultúra napján a nemzetét ünnepeljük. Szólt a családok és a nemzeti identitás fontosságáról, a magyar kultúra éltető erejét és sokszínűségét hangsúlyozta.

– A magyar kultúra napján nemcsak a magyar művészetet ünnepeljük, hanem azt is, amit a magyar kultúra tudott adni az egyetemes vagy európai kultúrának. És ez természetesen fordítva is igaz: mindaz magyarrá vált, ami az egyetemesből átszűrődött – nyilatkozta a rendezvény után a korábbi, családokért felelős miniszter, államfőjelölt. – A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet tudunk meríteni. Mi, magyarok, akik fontosnak tartjuk az élet továbbadását, sőt célunk, hogy hosszú távon gyarapodjunk, a kultúra által erőt kaphatunk a mindennapokhoz.

A rendezvényen köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, jelen volt Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, intézményvezető, a kulturális élet szereplői. Felemelő koncertet adott a Fidelissima Vegyeskar, Pataki András, a Petőfi Színház igazgatója versmondással emelte az esemény fényét.

Az előadás előtt Novák Katalin részt vett az ökumenikus imahét záró istentiszteletén az evangélikus templomban.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.