Bezárt a cukrászda
| Cziráki Viktória
A közelmúltban bezárta kapuját a Faraktár utcai Horváth Cukrászda. A tulajdonos, Horváth Nándor több mint három évtizeden át készítette hagyományos recept szerinti fagylaltjait, süteményeit.
Bizonyára sok soproni emlékezik szívesen a Jereván-lakótelep szélén található Faraktár utcai cukrászdára. Az itt élőnek kedves gyermekkori emléke lehet, hogy a jó bizonyítványért járó fagyit itt, a „Horváth” teraszán ülve fogyasztotta a család. Az aprócska cukrászdaterasz már a múlté, a házias ízű termékeit kínáló üzlet novembertől bezárt. – Eredetileg 2010-ben terveztem nyugdíjba vonulni, de végül sokszor döntöttem a folytatás mellett. Most, így 32 év után úgy érzem, elérkezett az idő a pihenésre – mondta el a Soproni Témának Horváth Nándor.
A cukrászmester gimnazistaként került Sopronba. Már fiatalon vonzotta a cukrászszakma, hiszen kamaszként fagylaltárus triciklivel rótta Répcelak, majd Sopron utcáit. – Apám az Áfésznál volt áruházvezető, anyám pedig egy élelmiszerbolt vezetője volt – mesélte Horváth Nándor. – Én az érettségi után cukrásznak tanultam Danis Rezső mellett a legendás Borostyánban, mely akkoriban Sopron legjobb cukrászdája volt. A mesterlevelem megszerzése után nyitottam meg a saját üzletemet, 1985-ben.
Horváth Nándor üzlete kezdetben csak fagyizóként működött, később fokozatosan bővítette a kínálatát. Cukrászdája az évek során fogalommá vált a városban, ami talán annak is köszönhető, hogy termékei hagyományos alapanyagokból és hagyományos technológiával készültek. Nem használt sütőport, sem szintetikus alapanyagokat. Ugyanúgy sütötte a rétest, a zserbót vagy éppen a tortákat, mint 60 évvel ezelőtt, ahogyan a gesztenyés termékei is valódi, általa feldolgozott gesztenyéből készültek. – A piskótába, krémekbe azok az összetevők kerültek, amit nagyanyáink is beletettek. Én végig tartottam magam ahhoz, amit megfogadtam: nem térek át a szintetikus cukrászatra – tette hozzá az Aranyjelvényes cukrász. Üzlete bezárása óta sorra érkeznek a levelek, melyben szép emlékeket idéznek fel a nála járt vendégek.
A Sopronért Emlékéremmel is kitüntetett Horváth Nándor egy ideig még biztosan nem pihen. Most az üzlet bezárása körüli teendőket kell intéznie, később pedig egy kis receptes könyvet készül kiadni süteményeiről.