Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bezárt a cukrászda
A cukrászdában nagyanyáink receptjei szerint készítették a süteményeket

32 év után nyugdíjba vonult Horváth Nándor cukrászmester

Bezárt a cukrászda

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A közelmúltban bezárta kapuját a Faraktár utcai Horváth Cukrászda. A tulajdonos, Horváth Nándor több mint három évtizeden át készítette hagyományos recept szerinti fagylaltjait, süteményeit.

Bizonyára sok soproni emlékezik szívesen a Jereván-lakótelep szélén található Faraktár utcai cukrászdára. Az itt élőnek kedves gyermekkori emléke lehet, hogy a jó bizonyítványért járó fagyit itt, a „Horváth” teraszán ülve fogyasztotta a család. Az aprócska cukrászdaterasz már a múlté, a házias ízű termékeit kínáló üzlet novembertől bezárt. – Eredetileg 2010-ben terveztem nyugdíjba vonulni, de végül sokszor döntöttem a folytatás mellett. Most, így 32 év után úgy érzem, elérkezett az idő a pihenésre – mondta el a Soproni Témának Horváth Nándor.


A cukrászmester gimnazistaként került Sopronba. Már fiatalon vonzotta a cukrászszakma, hiszen kamaszként fagylaltárus triciklivel rótta Répcelak, majd Sopron utcáit. – Apám az Áfésznál volt áruházvezető, anyám pedig egy élelmiszerbolt vezetője volt – mesélte Horváth Nándor. – Én az érettségi után cukrásznak tanultam Danis Rezső mellett a legendás Borostyánban, mely akkoriban Sopron legjobb cukrászdája volt. A mesterlevelem megszerzése után nyitottam meg a saját üzletemet, 1985-ben.

Horváth Nándor
Horváth Nándor üzlete kezdetben csak fagyizóként működött, később fokozatosan bővítette a kínálatát. Cukrászdája az évek során fogalommá vált a városban, ami talán annak is köszönhető, hogy termékei hagyományos alapanyagokból és hagyományos technológiával készültek. Nem használt sütőport, sem szintetikus alapanyagokat. Ugyanúgy sütötte a rétest, a zserbót vagy éppen a tortákat, mint 60 évvel ezelőtt, ahogyan a gesztenyés termékei is valódi, általa feldolgozott gesztenyéből készültek. – A piskótába, krémekbe azok az összetevők kerültek, amit nagyanyáink is beletettek. Én végig tartottam magam ahhoz, amit megfogadtam: nem térek át a szintetikus cukrászatra – tette hozzá az Aranyjelvényes cukrász. Üzlete bezárása óta sorra érkeznek a levelek, melyben szép emlékeket idéznek fel a nála járt vendégek.


A Sopronért Emlékéremmel is kitüntetett Horváth Nándor egy ideig még biztosan nem pihen. Most az üzlet bezárása körüli teendőket kell intéznie, később pedig egy kis receptes könyvet készül kiadni süteményeiről.

Kapcsolódó cikkek